Građani zaduženi u švajcarcima protestuju, sudije obećavaju jedinstven stav

Zbog duga banci za stambeni kredit u švajcarskim francima danas je iz stana iseljena porodica Aksentijević u bloku 22 na Novom Begradu, čije su prethodno iseljenje 19. februara spečili aktivisti. Istovremeno, nezadovoljni raznolikim sudskim presudama, građani zaduženi kreditima indeksiranim u švajcarskim francima već šesti dan protestuju ispred Vrhovnog kasacionog suda. Sudije obećavaju jedinstven stav za tačno sedam dana.

Posle višegodišnjih protesta, sporova sa bankama i neuspelih ponuda olakšica, zaduženi građani sada pomoć traže od sudova i države. Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sa premijerkom i guvernerkom pokušati da nađe način da im se pomogne, a da to ne ugrozi finansijski sistem države.

U Vrhovnom kasacionom sudu, ispred kojeg dužnici danima protestuju, obećavaju da će sledećeg utorka izaći sa jedinstvenim stavom o sporovima građana zaduženih u švajcarskim francima protiv banaka. Jedinstven stav je, kažu, teško doneti, jer su i tužbe različite.

"Neke tužbe se odnose na raskid, traži se tužba na raskid ugovora. U drugim tužbama se traži ništavost ugovora. Naravno, treća varijanta je da su ugovori validni. Zbog toga je i nezadovoljstvo građana korisnika kredita, jer oni smatraju da nismo zauzeli stav. Međutim, može se reći da u neku ruku nije tačno", objašnjava Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Nezadovoljni klijenti Udruženja CHF ne veruju sudu i smatraju da je posle nekoliko godina pakla u otplati kredita teško poverovati da će pravda i njihovi zahtevi biti isterani na čistac. Odgovore na njihova pitanja sud im, kažu, može dati za pet minuta.

"Da li su ugovorne klauzule kojima je izvršena indeksacija kredita ništave u situaciji kada korisnik kredita nije dobio adekvatne informacije o ceni i rizicima i stvarnim ekonomskim posledicama. Pod dva, da li je u tom slučaju ugovor apsolutno ili delimično ništavan i pod tri da li u tom slučaju kada postoji verovatnoća da se radi o ništavoj klauzuli, sud ima obavezu da privremeno spreči prodaju nepokretnosti zabranom do okončanja parničnog postupka", navodi Jelena Pavlović, predsednica Udruženja klijenata CHF.

U Vrhovnom kasacionom sudu tvrde da su predmeti u proceduri, a da je odluka o polovini predmeta objavljena u oktobru, kako je obećano.

"Da bi predmet izašao iz suda mora da bude kristalno čist. Veće donosi odluku, ukoliko se odstupa od odluke onda sledi sudska praksa, ukoliko je potrebno i odeljenje, sastanak odeljenja koje sudije tog odeljenja tematira na građanske i krivične", navodi Milojević.

Bankari podsećaju na upozorenja na rizike zaduživanja u švajcarskoj valuti i pre nego što je Zakonom zabranjeno njihovo odobravanje, a da je kasnije Centralna banka nekoliko puta ponudila različite olakšice takvim dužnicima.

Tvrde da je kod kredita do 50.000 švajcaraca kašnjenje u otplati 4,4 odsto, a da je problem mnogo veći kod većih zajmova od 15 do 20 miliona švajcaraca gde je skoro svaki drugi nenaplativ.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара