Srpske inovativne firme interesantne investitorima iz UAE

Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) iskazali su veliko interesovanje za ulaganje u visokotehnološke, brzorastuće srpske kompanije, izjavio je u Dubaiju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i najavio skoro otvaranje kancelarije PKS u komori Dubaija i dolazak u Beograd velike privredne delegacije ovog grada.

"To je najbolji mogući odgovor koji smo mogli da dobijemo na našu ponudu da se sa emiratskim kompanijama povezujemo radi unapređenja bilateralne saradnje, a posebno radi daljeg razvoja proizvoda i rešenja naše IT industrije, već prepoznatih u svetu i zajedničkog nastupa na globalnom tržištu", rekao je Marko Čadež u Dubaiju.

Kako je saopšteno iz PKS-a, Čadež je na poslovnom skupu u organizaciji Privredne komore Dubaija, na čiji se poziv srpska državno-privredna delegacija nalazi u poseti UAE, pred oko trideset velikih emiratskih kompanija predstavio uslove poslovanja u Srbiji, s posebnim akcentom na potencijale IT kompanija i procese digitalizacije srpske privrede.

Predsednik i vlasnik "Komtrejd grupacije" Veselin Jevrosimović poslovnoj zajednici Dubaija predstavio je potencijale svoje kompanije sa posebnim fokusom na bekap softverska rešenja u kojima je lider na srpskom tržištu.

Predsednik PKS se sastao i sa Hamadom Mubarakom Buamimom, predsednikom Privredne komore Dubaija, s kojim je razgovarao o mogućnostima jačanja bilateralnih veza poslovnih zajednica dve zemlje.

"Današnji skup je prvi u nizu ovogodišnjih događaja na kojima će se srpska ekonomija i kompanije predstaviti potencijalnim partnerima i investitorima iz Emirata, a za ovu godinu dogovorili smo i posetu velike privredne delegacije Dubaija Srbiji", najavio je Čadež. 

Ocenio je da su trgovinska razmena od 184 miliona dolara u prošloj godini, kao i ukupna dosadašnja privredna saradnja Srbije i UAE, uprkos rastu investicija iz Emirata u Srbiji još daleko ispod realnih mogućnosti.

Unapređenju saradnje, kako ističe, doprineće i činjenica da su Privredna komora Dubaija i privreda UAE Srbiju ove godine prepoznali kao zemlju u fokusu i da će se sledeće godine ona predstaviti na velikom nacionalnom štandu u okviru svetske izložbe "Ekspo Dubai 2020" čija je tema upravo digitalizacija, a moto "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

Drugog dana posete UAE Čadež će se, kako je predviđeno, sastati sa Mubarakom Rašidom Hamisom el Mansurijem, guvernerom Centralne banke i direktorom Investicionog fonda Emirata i Mohamedom Helal el Muhairijem generalnim direktorom Privredne komore Abu Dabija.

Razgovaraće i sa Halidom Abdulom el Kubaisijem, direktorom Sektora za aeronautiku, obnovljivu energiju i IT kompanije "Mubadala" koja u Srbiji realizuje projekat vetroparka "Čibuk 1".

"Mubadala" je državna kompanija – investicioni fond, koji se bavi globalnim investicijama, zapošljava više od 100.000 ljudi, ima investicije u više od 50 zemalja širom sveta i kapital veći od 200 milijardi evra.

U sastavu "Mubadale" posluje i kompanija za investicije u oblasti napredne tehnologije ATIC, kao i kompanija "Global Foundries", po prihodima drugi najveći proizvođač poluprovodnika na svetu, dodaje se u saopštenju PKS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво