Kako unaprediti finansije na lokalnom nivou

Reforma javnih finansija jedan je od ključnih stubova reforme javne uprave u Srbiji, a mnoge lokalne samouprave nemaju kapaciteta da po tom pitanju same nešto urade. Zbog toga je za sve zainteresovane do 8. aprila otvoren konkurs za projekat Reforme lokalnih finansija "Relof2", a akcenat će biti na unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole u opštinama i gradovima, uvođenju interne revizije i nadozoru i radu sa javnim preduzećima.

Prepoznavanje problema opština i hvatanje u koštac sa njima prvi je korak, poručuju stručnjaci. Dodvoravanje građanima nije poželjno ni u jednoj fazi sređivanja lokalnih budžeta.

"Republika, centralni deo vlasti jeste odgovoran za deo problema lokalnih finanasija, česte promene zakona, davanje i uzimanje prihoda lokalnim samoupravama jesu otežale funkcionisanje opština i gradova. Međutim i odgovornost za loše samouprave i zasluge za dobre lokalne samouprave pripadaju pre svega lokalnim organima vlasti", kaže  Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

Ocene svojih stanovnika za započete reforme očekuje Opština Osečina jedna od šest koja je deo Projekta reforme lokalnih finansija. Nerazumljive brojke ustupile su mesto grafikonima, pa je klikom na sajt opštine jednostavan uvid i u to gde se troši novac.

"Uveli smo sad internu reviziju to je od velike pomoći prvo, ima kontrolnu funkciju ali interna revizija je od velike pomoći i meni kao predsedniku koji raspolažem budžetom. Građani mogu da se uključe u rad opštine a mi da kao opština zadobijemo njihovo poverenje", objašnjava  Dragan Aleksić, predsednik opštine Osečina.

Građani ne samo da mogu nego im je i obaveza da se uključe u planiranje lokalnih budžeta, a mnogi to svoje pravo ne iskoriste.

"Relof objavio je javni konkurs gde pozivamo sve opštine i gradove naročite one koji imaju veliku želju da unaprede javne finansije da se približe građanima u tom domenu", navodi Ana Jolović, direktorka "Relof" projekta.

Za opštine koje su već prošle obuku nema opuštanja jer će se 2022. meriti koliko su reforme javne uprave i javnih finansija dale efekta a sa njima i projekti koje rade sa lokalnim samoupravama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи