Prihvaćena ponuda firme iz Dubaija za Luku Novi Sad od 7,99 miliona evra

Prihvaćena je jedina ponuda od 7,99 miliona evra, kompanije "P&O Ports Dubai" za kupovinu Luke Novi Sad. Ovom investicijom kompanija iz Emirata prvi put izlazi na Dunav.

U jedinoj koverti, ni evro više od početne cene - ponudila je za jedinu neprivatizovanu luku kod nas, kompanija iz Dubaija koja je po obimu lučkog posla treća na svetu.

"Investicije u naredne tri godine biće, verujemo, preko 15 miliona evra. Kažem preko zato što je to obaveza u skladu sa pozivom, odnosno u skladu sa ugovorom koji će se potpisati u narednih nekoliko dana", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva privrede.

To je drugi pokušaj prodaje. Krajem prošle godine ponuđena je uz početnih 16 miliona evra, što je procenjena vrednost luke, i pored 12 pisama o zainteresovanosti vodećih svetskih kompanija, ponude su izostale. Sada se izašlo sa upola nižom cenom. Očekivanja radnika od budućeg vlasnika – uobičajena.

"Dobar socijalni program koji će u narednom periodu zaštiti naših 155 zaposlenih od otpuštanja i od smanjenja zarada. Od poslodavca očekujemo da domaćinski upravlja lukom", objašnjava Vladimir Gvozdenović iz Saveza samostalnih sindikata Novog Sada.

Svi su saglasni da je Dunav, kao strateški resurs kod nas nedovoljno iskorišćen i da je vodeći kontejnerski operater iz Kostance i Roterdama dobro procenio.

Na čvorištu rečnog koridora 7 i drumskog koridora 10 Luka Novi Sad, svega 300 metara od železnice i 3 kilometra od najznačajnijeg putnog pravca, novog vlasika dočekuje kao firma koja profitabilo posluje.

"To što posluje profitabilno ne znači da posluje kako treba: Luka je zastarela tehnološki, potpuno devstirna. Podsetiću vas da je kapacitet luke dva i po miliona tona robe, luka je uspela milion i 200 tona na godišnjem nivou da pretovari", objašnjava Dragan Stojanović.

Novi vlasik u Novom Sadu dobija osamdeseti lučki terminal, posluje u 40 zemalja, na šest kontinenata.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се