Ukidanje necarinskih barijera pretpostavka za rast

Srbija je malo tržište, ali ima lidersku poziciju u regionu koji broji 20 miliona ljudi i zato je važno nastaviti sa ukidanjem bezcarinskih barijera, kao i na bržoj i jeftinijoj kontroli robe na granici, rečeno je na konferenciji "Olakšavanje spoljne trgovine" koju je organizovala Američka privredna komora. Izmenama Zakona o bezbednosti hrane Ministarstvo poljoprivrede je dobilo glavnu ulogu u nadzoru hrane od njive do trpeze.

Srbija je ukinula duple kontrole uvoznih pošiljaka i ubrzala promet robe biljnog porekla koja se brzo kvari. Pojeftinjenju i ubrzanju protoka robe na granici trebalo bi da doprinose i platforma e-inspektor koja objedinjava podatke o svima koji učestvuju u prometu hrane počevši od praćenja zdravlja životinja na farmama.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrde Željko Radošević kaže da takav vid organizacije inspekcijskih službi omogućava brži protok informacija između organizacionih jedinica ministartva i uprava, kao i lakšu komunikaciju sa građanima i drugim zainteresovanim starnama u cilju maksimalne transparentnosti u radu i zaštite interesa potrošača u Republici Srbiji.

Jeftini i brži protok robe trebalo bi da donese i način kontrole u kojoj se ne uzorkuje svaka pošiljka već samo roba za koju se pretpostavi da nosi bezbedonosni rizik.

"Ohrabrujemo sve granične službe da dosledno primenjuju princip analize rizika jer je to nama privrednicima jasan pokazatelj da nadležne institucije unapred prepoznaju one koji ne krše zakon i koji poštuju sve izvozne propise", rekla je Jelena Pavlović iz Američke privredne komore.

Ocenila je da je ukidanje necarinskih barijera za AmCham prioritet u oblasti spoljne trgovine i da predstavlja važnu pretpostavku za rast privrednih aktivnosti. 

Ambasador SAD-a u Srbiji Kajl Skot smatra da iako je Srbija relativno malo tržište ono igra lidersku ulogu u oslobađanju potencijala regionasa preko 20 miliona stanovnika.

"Povezivanje i preplitanje trgovine Srbije i njenih suseda daće doprinos privrednom rastu, ali i regionalnoj stabilnosti", rekao je Skot na konferenciji.

Navodi da je Srbija sa Bosnom i Hercegovinom uklonila barijere za izvoz određenih proizvoda i nada se da će se taj trend nastaviti i sa drugim zemljama. 

Ipak, iako smo najznačajnija zemlja u regionu, mnogo toga ne zavisi od nas. Tatjana Dinkić iz Ministartva trgovine turizma i telekomunikacija je izjavila da su takse koje su privremene institucije Kosova uvele Srbiji i Bosni i Hercegovini dovele u pitanje CEFTA sporazum i ugrozile ceo region kao investicionu destinaciju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво