Sastanak Odbora guvernera EBRD-a 8 i 9. maja u Sarajevu

Godišnji sastanak i biznis forum Odbora guvernera EBRD-a, održaće se 8. i 9. maja u Sarajevu. Ovaj događaj jedan je od najznačajnijih na području Bosne i Hercegovine u poslednjih dvadesetak godina, a okupiće više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, ministre finansija, guvernere centralnih banaka 67 zemalja članica ove velike finansijske institucije, kao i predstavnike rukovodstva EBRD-a.

U susret ovom važnom događaju u sarajevskoj Vjećnici su Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Enco Kvatročoke, generalni sekretar Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali Administrativni Aranžman, kao značajan korak uoči predstojećeg događaja.

"Ovo je jedan od projekata za koji se zalažem od 2010. godine. Zato mi je izuzetno drago da danas imamo podršku u organizaciji ovog velikog događaja. Raduje me činjenica da će ovu priču podržati i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, a nadam se da ćemo ovaj događaj, svi zajedno, iskoristiti da predstavimo svoj potencijal i napravimo ekonomski napredak. Samo je do nas hoćemo li ovu zemlju učiniti srećnim mestom za život", ovom prilikom je istakao Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Glavna tema ovogodišnjeg poslovnog foruma biće "Povezivanje ekonomija za jači rast", a program foruma će pokriti širok raspon tema od važnosti za sve regione u kojima EBRD posluje: investiranje, migracije, turizam u jugoistočnoj Evropi, digitalizaciju, a diskusija će biti usmerena i na regionalne teme sa fokusom na prilike za investiranje na Zapadnom Balkanu. Srbija će takođe učestvovati na ovom važnom regionalnom skupu.

"Ovaj Godišnji sastanak pruža idealnu priliku za fokusiranje na potencijal za investiranje, ekonomski rast i stvaranje novih radnih mesta. Evropska banka za obnovu i razvoj želi da doprinese stvaranju ekonomije koja će omogućiti prosperitet i rast lokalnog stanovništva, kao i formiranje okvira koji će ubrzati proces pridruživanja BiH Evropskoj Uniji. Siguran sam da ćemo se, jednog dana, ovog događaja sećati kao važnog koraka u procesu ispunjenja ovih ciljeva." izjavio je ovom prilikom Enco Kvatročoke, generalni sekretar EBRD-a.

Evropska banka za obnovu i razvoj, kao međunarodna finansijska institucija koja podržava projekte u preko 30 zemalja sveta, prošle godine je u zemlje Zapadnog Balkana investirala 1,1 milijardu evra, što je dosadašnji rekord, a ove godine se očekuju još veće investicije.

EBRD je uveliko aktivan i na području BiH, što potvrđuje i činjenica da je, do sada, u okviru 155 projekata, u BiH investirala 2,257 miliona evra. Prošle godine investirala 200 miliona evra, a u 2019. godini se očekuje znatno viši nivo ulaganja, do 300 miliona evra.

Fokus će, kako ističe Kvatročoke, biti na razvoju infrastrukture, koja će olakšati povezivanje, kako s gradovima unutar zemlje, tako i s poslovnim prilikama preko granice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво