"Severni tok 2" između potrebe za gasom i geopolitike

Nemačka pokušava da umiri protivnike gasovoda "Severni tok 2" u Evropskoj uniji i najavljuje da će projekat uskladiti sa najnovijim propisima. Ipak, projekat je ponovo na udaru. Evropski parlament većinski je izglasao Rezoluciju kojom traži obustavljanje njegove gradnje, a pritisak Amerike je sve oštriji. Ko u ovom gasno-geopolitičkom ratu gubi, a ko dobija?

Gradnjom "Severnog toka 2" Nemačka ne samo da osigurava svoju energetsku bezbednost već bi bila i glavni dobavljač ruskog gasa u Evropi.

Ipak, Evropski parlment traži da se projekt zaustavi jer povećava zavisnost od Rusije i ugrožava unutrašnje tržište Unije. Na to otvoreno poziva i Amerika.

"SAD su protiv ‘Severnog toka 2‘. Taj gasovod bi učvrstio rusku dominaciju i učinio bi da i druge zemlje budu zavisne od isporuka ruskog gasa. Ne želimo da naši evropski saveznici budu vezani za ruski gas kroz projekat ‘Severni tok 2‘", ističe državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Po dnu Blatičkog mora već je položeno 830 kilometara gasovoda "Severni tok 2", a projekt je dragocen jer bi "Gasprom" krajem godine mogao zavrnuti slavine preko Ukrajine. Na odluku Evropskog parlameta iz Ruske Dume reguju oštro.

"Pozivi da se onemogući izgradnja ‘Severnog toka 2‘ upereni su protiv energetske bezbednosti Evrope. Evropski partneri donose odluke kako bi zadovoljili SAD, što nema nikakve veze sa realnošću. Zastarela mreža koja prolazi kroz Ukrajinu i njena nepouzdanost, dobro su poznate nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i evropskim partnerima", poručuje Poslanik Državne dume Rusije Adalbi Šhagošev.

Stručnjaci smatraju da su neophodni i "Severni tok 2" i "Turski tok" kako bi se zadovoljila sve veća potrošnja gasa u Evropi.

"Mislim da je sve što se dešava u poslednjih šest meseci samo politika. Amerikanci iz sve snage, potpomognuti nekim zemljama za koje mi je nerazumno, kao što je Poljska, zbog čega to rade da se minira dotok gasa iz Rusije. U ovom trenutku i u narednih 10 godina, nema odakle Evropa da se snabdeva znatnim količinama koje njoj trebaju nego iz Rusije", ukazuje Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

I dok u Evropskoj uniji nema sloge oko gradnje "Severnog toka 2", Turska je već obezbedila status glavnog čvorišta gasa za Jugoistočnu Evropu. Uskoro će završiti "Turski tok", a gasovod "TANAP" – kojim već doprema gas iz Azerbejdžana – na granici sa Grčkom juče je povezala sa gasovodom "TAP" koji će ići sve do Italije.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво