Vredne Dragačevke udruženom borbom do tržišta

Po ugledu na prvu i najstariju žensku zadrugu u Srbiji, dragačevsku zadrugu žena "Rajka Borojević" u Guči, početkom marta je osnovano Udruženje seoskih žena Dragačeva. Udružene žele ne samo da podignu kvalitet proizvodnje i prerade domaćih proizvoda i postanu vidljive, već i da stvore povoljne uslove za život i rad na selu kako bi na ruralnim područjima zadržale mlade.

Sa ruzmarinom, bosiljkom, ljutom paprikom ili bez dodataka, Svetlana pravi sir po staroj, proverenoj recepturi. Za sada prodaje samo male količine, ali bi od domaćeg mleka mesečno mogla da proizvede oko dve stotine kilograma sira.

"Ja želim da moj proizvod bude prepoznatljiv i da bude zdrav, kvalitetan kao što je nekada bio taj dragačevski sir. Zato sam prošla neke obuke za proizvodnju punomasnog sira i važno mi je da pronađem pravo tržište, odnosno prave kupce koji to uspeju da prepoznaju", ističe Svetlana Davidović iz sela Kaona.

Verica je jedna od retkih žena koje su nosioci poljoprivrednog gazdinstva. Tradicionalno, kao i mnoge domaćice, od voća sa svog imanja pravi slatko, džem, sokove i likere. Smatra da bi preradom voća zapravo dobila mnogo više nego da ih prodaje u svežem stanju.

"Trenutna cena svog tog našeg voća, prvenstveno maline, je jako loša i moja je zamisao da količinu jednu određenu preradim i spakujem to onako sa ljubavlju u tegle i da pokušam da nađem tržište", navodi Verica Ružić iz sela Milatovići.

Vredne ruke i mnoštvo ideja ima i Slavenka. Svakodnevno kreira i proizvodi unikate, ali zna da na tržište samostalno ne može lako.

"U selu živimo i skrajnuti smo od javnosti. Udruženje će nam mnogo značiti za plasman robe, jednostavno ćemo da budemo vidljiviji na tržištu", naglašava Slavenka Marinković iz sela Dljin.

Udružile su se da postanu snažnije, pomognu razvoju sela i budu još bolje u onome što rade. A rada se žene u dragačevskim selima ne boje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара