Devizne rezerve porasle u februaru na 11,4 milijarde evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju februara 11,39 milijardi evram što je za 51,9 miliona evra više nego u januaru, i čak za 1,60 milijardi više nego na kraju februara 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara su iznosile 8,96 milijardi evra, što je nešto niže u odnosu na kraj prethodnog meseca kada su iznosile 8,97 milijardi.

Na povećanje bruto deviznih rezervi u februaru najviše su uticali prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 104,1 milion evra. 

Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u februaru su imali i tržišni faktori u iznosu od 53,5 miliona evra.

Navedeni prilivi u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, gde je neto odliv iznosio 90 miliona evra, i po osnovu razduženja države i drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 15,7 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 433,6 miliona evra i bio je za 61,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 928,5 miliona evra.

Dinar je u februaru nominalno ojačao za 0,2 odsto u odnosu na evro na mesečnom nivou, dok je od početka godine vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro. U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u februaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa. 

Radi postepenog prilagođavanja bankarskog sektora situaciji poboljšane likvidnosti na novčanom tržištu Narodna banka Srbije je, nakon prve dodatne svop aukcije u 2019. godini koja je bila organizovana 28. januara sa rokom dospeća od dve nedelje, u februaru organizovala dve dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD. 

Na aukciji organizovanoj 11. februara, NBS je od banaka svop kupila 110,5 miliona evra, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 13,1 milijarde dinara. 

Na aukciji organizovanoj 25. februara NBS je od banaka svop kupila 70 miliona evra, a bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 8,3 milijarde dinara, navodi se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво