Isplativije platiti kaznu, nego prijaviti zaposlenog

Od početka godine, inače proglašene godinom bezbednosti na radu, poginulo je pet radnika, četiri samo u poslednje dve nedelje. Prošle godine uglavnom od pada s visine, strujnog udara ili pada nekog predmeta, poginulo je 53 ljudi – najviše u industriji i građevinarstvu. Teške povrede zadobilo je 779 radnika. Čeka se izmena zakona koju su najavili nadležni, čime će se pooštriti kazne za poslodavce i bolje zaštititi radnici.

Crna statistika na srpskim gradilištima možda bi bila svetlija da je većina radnika prijavljena. Bez zaštite su najčešće jer je poslodavcima veliki trošak da plate i poreze i doprinose. Međutim, ukoliko se dogodi nesreća na radu, i radnik pogine, poslodavcu sledi kazna od najviše milion dinara.

"Ko je još kažnjen sa tolikom kaznom? Mi u praksi nikad nismo našli, jeste milion dinara je faktički, to je tih 8.000 evra, ali još nismo u praksi doživeli tako nešto", navodi Stevan Đurović, v. d. direktora Inspektorata za rad.

A maksimalna kazna poput ove od milion dinara mogla bi, kažu iz Unije poslodavaca Srbije, da pomogne.

"Ona je propisana u slučaju da neko radi na crno, da je neprijavljen i da je pritom doživeo neku nezgodu. Te kazne bi mogle biti takve i u slučajevima kada nije došlo do ovakvog slučaja", navodi Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Sindikati upozoravaju da je problem što se prema sadašnjim propisima poslodavcima više isplati da plate kaznu nego da prijave radnika.

"Mnoge zemlje imaju zakon o osiguranju od povreda, od smrti, i te nadoknade premašuju taj iznos, one idu i na stotine hiljada evra jer u krajnjem slučaju život i nema cenu. I to je možda samo jedan mali finansijski odgovor na gubitak člana porodice", navodi Duško Vuković, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Na osnovu ugovora o radu ili drugog ugovora o obavljanju poslova, poslodavac je u obavezi da podnese prijavu na socijalno osiguranje u roku od tri dana. Na početku, poručuju iz Sindikata, osim administrativnih troškova poslodavac nema veće troškove za prijavu radnika.

"Uopšte nemate nikakvu veliku finansijsku obavezu kada odlučite da primite nekog novog radnika. Vaše obaveze nastanu posle nekih mesec dana kada ga prijavite, kada uz njegovu zaradu treba da uplatite i ostale pripadajuće doprinose na zaradu, porez na zaradu. Znači da se uplaćuje u penzioni fond, u zdravstveni fond, i u fond za slučaj nezaposlenosti", navodi Vuković.

Kazne od 800.000 do dva miliona dinara

Iz Unije poslodavaca Srbije ne protive se prijavljivanju radnika.

"Svi zajedno, celo društvo mora da povede računa o tome da smanjimo ovakve događaje sa smrtnim ishodima. Veliki je problem u svemu tome da mnogi neprijavljeni radnici praktično nisu dovoljno obučeni za onaj posao koji treba da rade", navodi Atanacković.

Kazne za preduzeća za koja se utvrdi da nisu prijavila sve radnike, odnosno da na ovaj način izbegavaju da plate poreze i doprinose idu od 800.000 do dva miliona dinara, za rukovodioce od 100.000 do 150.000, a za preduzetnike od 300.000 do 500.000 dinara.

"U skandinavskim zemljama za takav slučaj gde je direktno odgovoran poslodavac je kazna i do 300.000 evra. Mi kad bi primenjivali i ovo što je sada predviđeno zakonom, ali bi da to bude zaista primenljivo u nekim realnim okvirima, sigurno bi smanjili broj smrtno stradalih", navodi Đurović.

Prema podacima iz 2018. godine nesreće na gradilištima najčešće se događaju ponedeljkom i to u prvoj smeni.

Kada je reč o starosnim grupama najviše stradalih radnika imalo je od 45 do 50 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво