Frižideri "Gorenje" uskoro samo iz Valjeva

"Gorenje", koje je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske kompanije "Hisense", proizvodnju svih frižidera iz Velenja seli u Valjevo. Najavljena je izgradnja još jedne fabrike pa će "Gorenje Valjevo” postati centar za rashladne uređaje "Hisense Grupe" u Evropi.

Prodajom rashladnih uređaja na tržištima Srbije, Nemačke, Rusije, Češke i Mađarske, fabrika "Gorenja" u Valjevu lane je prihodovala više od 17 milijardi dinara. Zapošljava 1.300 radnika.

"Zadovoljan sam uslovima u firmi. Naročito posle ovog novog kolektivnog ugovora koji je doneo povećanje osnovne plate, zagarantovana prava radnika, više plaćeniji rad u trećoj smeni i putne troškove koje do sada nismo imali", kaže radnik Miroslav Atanacković.

Kupovinom "Gorenja", "Hisense Grupa" je odlučila da frižidere više ne proizvodi u Velenju, već samo u Valjevu. Pre dva meseca počelo je preseljenje proizvodnih pogona iz Slovenije u Srbiju. Kinezi žele veću produktivnost, smanjenje troškova proizvodnje i niže cene frižidera.

"Plan je da prebacimo ove uređaje, frižidere ovde i da startujemo 1. aprila. Ali naš tihi plan je da startujemo još pre toga, krajem marta. Videćemo kako ćemo uspeti. Obim proizvodnje je 150 hiljada uređaja koji dolaze ovde u Valjevo i vrednost investicije nije mala, to je četiri miliona evra", kaže Simon Kumer,  direktor "Gorenja Valjevo".

U Valjevu je početkom naredne godine najavljena izgradnja još jedne fabrike "Gorenja", kapaciteta 750 hiljada uređaja. Zapošljavaće 1.000 radnika.

"Kompanija ima sedam centara, arendi centara za razvoj i istraživanje i koji daju snažan zamajac grupi da može da izađe na kraj sa svim tehnološkim inovacijama koje se na dnevnoj bazi dešavaju kod svih konkurenata.", kaže Stanka Pejanović, članica uprave "Gorenja".

Strateškim vlasništvom sa Hisense Grupom, "Gorenje" je postavilo temelje za još snažniji razvoj, što podrazumeva i unapređenje poslovanja u Srbiji, naročito fabrika rashladnih uređaja u Valjevu.

broj komentara 0 pošalji komentar