U voćnjaku kod Zrenjanina šest hiljada različitih sadnica

Prema poslednjem popisu, voćnjaci u Srbiji se uzgajaju na svega pet odsto površina poljoprivrednog zemljišta, što je malo s obzirom na povoljne klimatske uslove. A da se ovom proizvodnjom može baviti i u trećem životnom dobu i to veoma uspešno, dokazuje jedna Zrenjaninka koja na svojoj plantaži gaji šest hiljada različitih sadnica voćki.

Ceo radni vek Zrenjaninka Petruša Ivanović je radila u jednom velikom voćnjaku, pa joj ni malo teško nije palo kada je prošle godine otišla u penziju da samo nastavi ovaj posao, ali kao porodični biznis, jer iskustvo ima, a sa pripremom i sadnjom je počela pre pet godina.

"Ovde ima ukupno dva hektara i sedamdeset ari površine, od čega pod jabukom ima hektar, pod kajsijom šezdeset ari, šljivom četrdeset ari i kruška viljamovka ima šezdeset ari. Ovo sam ja zasnovala još za vreme radnog odnosa i sada kao penzioner dobro mi dođe da na neki način utrošim svoje radno vreme, a razume se i unovčim", kaže Petruša. 

U ovom poslu joj pomaže suprug Zoran. Iako su po tradiciji Banaćani poznati po ratarskoj a ne voćarskoj proizvodnji, Zoranova ljubav za voćarstvo traje još od mladih dana.

"Sada sam ostao bez posla pa moram nešto činiti, a setio sam se pokojnog ćaće on je uvek volio da imamo voćnjak, a nismo tada bili u prilici evo sada smo konačno i imamo jedan lep voćnjak", priča Zoran.

Kaže da ga je supruga naučila kako se orezuje voće i još ponešto u vezi sa voćarstvom. "Iskustvo, vežba, trening uvek se može naučiti, a još ako imate dobrog učitelja, onda nema problema", navodi Zoran.

Ovo je samo jedan od načina da i odlazak u penziju nikako ne mora da znači i kraj radnim aktivnostima, već velika mogućnost da i penzionerski dani mogu biti ne samo interesantni već i isplativi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво