Srbija posle velike recesije – pod ekspertskom lupom Poslovnog foruma na Kopaoniku

Na Kopaoniku počinje 26. biznis forum. Reč je o najvećem skupu ekonomskih i finansijskih stručnjaka koji se tradicionalno održava na toj planini. Glavna tema foruma je "Srbija deset godina posle velike recesije: snažan rast kao imperativ".

Prema podacima organizatora, na ovogodišnjem Poslovnom forumu na Kopaoniku akreditovano je više od 1.300 učesnika. Jednu trećinu čine gosti iz inostranstva, uglavnom zemalja regiona.

Na Kopaoniku u naredna četiri dana boraviće državni zvaničnici, profesori, članovi diplomatskog kora, poslovni ljudi, bankari, investitori.

Svečanom otvaranju, koje počinje sesijom "Makroekonomske osnove za snažan rast", prisustvovaće premijerka Srbije Ana Brnabić, koja će se obratiti prisutnima. To će učiniti i guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Siniša Mali.

Tokom Biznis foruma govoriće se i o drugim temama – digitalizaciji, mogućnostima i perspektivama Srbije u četvrtoj industrijskoj revoluciji, o obrazovanju, reformama...

"Tu su prisutni najveći ekonomski teoretičari Balkana, pored njih svakako treba pomenuti i međunarodne organizacije koje su na Biznis forumu na Kopaoniku i imaju aktivno učešće u programu", kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije.

Najavio je dva specijalna gosta ove godine: Gerija Džejkobsa, predsednika Svetske akademije nauke i umetnosti, i Kristijana Danijelsona, direktora direkcije u Evropskoj komisiji za proširenje i susedske odnose.

"Centralna tema je 'Srbija deset godina posle velike recesije' – robusni rast kao imperativ, hoćemo da damo presek ekonomske politike i da kažemo koje su osnove održivog i snažnog rasta u narednom periodu", kaže Vlahović.

Za predsednika Fiskalnog saveta, Pavla Petrovića, ovaj skup je prilika da se razmene pogledi na privredu Srbije.

"Ja vidim prednost ovog Biznis foruma što se ljudi iz veoma različitih oblasti sreću i na različite načine preko panela, u direktnim susretima, razmenjuju poglede na stanje u privredi Srbije i šire iz veoma različitih uglova i onda to uvek dâ neki rezultat, neku novu ideju, što mislim da je glavna prednost i značaj ovog foruma", navodi Petrović.

Tokom četiri dana Biznis foruma biće održano 26 panela, šest specijalnih događaja i tri plenarne sesije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво