Konsultacije premijera sa sindikatima i poslodavcima

Premijer Srbije Mirko Cvetković održaće u ponedeljak konsultacije sa sindikatima i poslodavcima uoči sednice Socijalno ekonomskog saveta na kojoj bi trebalo da se postigne dogovor o socijalnom paktu i merama za ublažavanje ekonomske krize.

Socijalnim paktom poslodavci bi se obavezali da ne otpuštaju radnike tokom krize, a sindikati da će obustaviti štrajkove i sarađivati u radu na suprotstavljanju krizi.

Vlada kao treći socijalni partner obavezala bi se na što veće uštede u javnim preduzećima, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi i svuda gde je to moguće.

"U ponedeljak su konsultacije kod premijera. Socijalno ekonomski savet je zakazan za 26. decembar kada ćemo definisati da li ćemo imati konsenzus za dogovor ili ne", izjavio je predsednik Saveta Stevan Avramović. Prema njegovim rečima, ima dovoljno argumenata za dogovor.

"Zna se kolika će biti inflacija u narednoj godini, koliko je proizvodnja pala, koji su ugovori otkazani, kolika je uposlenost privrede", kaže Avramović.

Na konsultacijama u ponedeljak očekuje se i dogovor o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora koje bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2009. godine. Aneksom je predviđena i isplata naknade za topli obrok.

Na konsultacijama kod premijera Cvetkovića biće i predsednici Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak i Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво