Nedimović: Kreću subvcenije za gorivo, novca će biti za sve

Od danas poljoprivrednici u Srbiji mogu da računaju na subvencije na dizel gorivo, za šta su izdvojene dodatne dve milijarde dinara. Šezdeset litara dizel goriva po hektaru biće subvencionisano sa po 20 dinara.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović objasnio je da će novca biti za sve poljoprivrednike. Jedino što treba da urade je, kaže, da u Upravama za trezor popune zahtev. Za dva-tri dana novac će biti na računu.

Novac će dobiti samo aktivna poljoprivredna gazdinstva kojih je oko 360.000, rekao je Nedimović ističući da su netačni navodi da će i neaktivna gazdinstva dobiti subvenciju.

"To su priče za malu decu. I kada budemo povećavali mere, biće zamerki. Dobro je kad se vodi živa rasprava", istakao je ministar poljoprivrede.

Govoreći o bezbednosti hrane, Nedimović ističe da će laboratorija za kontrolu hrane biti "kapa cele države" koja će na nezavistan način kontrolisati namirnice.

"Omogućićemo malim poljoprivrednicima da na svom pragu mogu da prodaju svoje proizvode. I to na potpuno regularan način – ispravno, zdravo, bezbedno", napomenuo je ministar.

Građani time, kaže, dobijaju potpunu sigurnost a moći će da podnese prijavu da je neka roba nebezbedna.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 01. mar 2019, 10:30) - Milan Carić [neregistrovani]

Prosečno gazdinstvo

Tresla se gora rodio se miš. Prosečno gazdinstvo u Srbiji ima 4,5 hektara zemlje a na siromašnom jugu 2 ili 3 ha. To je otprilike 200 L goriva a sa subvencijom od 20 dinara to je godišnja ušteda oko 4 ili 5 hiljada bednih dinara po gazdinstvu. Da li se isplati podnositi silnu dokumentaciju za taj novac, sumnjam.Skinite akcize ili PDV poljoprivrednicima na svaki kupljeni litar i tako ćete im pomoći, ovo je samo zavaravanje.