Obama: Oporavak će trajati dugo

Prioriteti nove američke administracije, stvaranje novih poslova, oporavak ekonomije i sređivanje finansijskih tržišta, "koštaće mnogo", istakao novoizabrani američki predsednik koji privodi kraju formiranje svog kabineta.

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama privodi kraju formiranje svog kabineta, mesec dana pre nego što će preuzeti dužnost, ali je upozorio da će biti potrebno dosta vremena da se vide efekti rada njegovog tima.

"Biće potrebno duže nego što bi bilo ko od nas želeo - u pitanju su godine, ne meseci. Biće gore pre nego što dođe do poboljšanja, ali sigurno će biti bolje ako smo spremni da delujemo smelo i brzo", rekao je Obama i obećao da će upravo tako raditi.

Obama, koji je govorio uoči odlaska na Božićni odmor, istakao je da je vrlo brzo imenovao svoj puni ekonomski tim i da je to uradio brže nego prethodni predsednici zbog veličine problema u kojima se zemlja nalazi.

Dolazeći predsednik nije želeo da odredi koliko veliki će biti njegov paket ekonomske pomoći, koji će predložiti kad preuzme dužnost, a ekonomisti procenjuju da će čak 850 milijardi dolara biti upotrebljeno u periodu od dve godine za spas posrnule privrede SAD.

Obama je nagovestio da će suma za pomoć biti ogromna imajući u vidu prioritete koje je postavio, a to su stvaranje novih poslova, oporavak ekonomije i sređivanje finansijskih tržišta.

"To iziskuje veliku količinu novca u startu", rekao je Obama i naglasio da treba imati u vidu dugoročne efekte takvih poteza i opasnost koja bi nastala u slučaju da se uradi suviše malo. Prema njegovim rečima, taj novac se neće trošiti olako.

Obama pozdravio paket pomoći za auto-industriju

Obama je govorio nekoliko sati pošto je administracija odlazećeg predsednika Džordža Buša objavila paket pomoći od 17,4 milijarde dolara za spas posrnule auto-industrije.

Budući šef Bele kuće je pozdravio taj potez ali je i upozorio tri velike američke automobilske kompanije: "Strpljenje američkog naroda je na izmaku i rukovodstvo mora da iskoristi ovu mogućnost i da tokom nekoliko narednih meseci izradi održiv plan za opstanak tih firmi".

"Biće neophodno da se preduzmu neki bolni koraci", upozorio je Obama američke proizvođače automobila.

Po povratku sa odmora, Obama bi trebalo da imenuje šefove svojih obaveštajnih službi. Za novog šefa za nacionalnu obaveštajnu službu pominje se Denis Bler, admiral u penziji i bivši komandant američke komande na Pacifiku. Još uvek se ne zna ko bi mogao da bude
novi čovek na čelu Centralne obaveštajne agencije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво