Emisije ugljen–dioksida prete računima za struju

Ekološke i energetske direktive Evropske unije su sve strože. Od našeg regiona traži se integrisano tržište električne energije. Energetska zajednica smatra da treba razmišljati i o uvođenju takse za emisiju ugljen-dioksida iz termoelektrana iako bi to podstaklo poskupljenje struje. Ministar energetike Aleksandar Antić poručuje: Srbija neće uvoditi taj namet dok ne uđe u Uniju, pa nema ni poskupljenja struje.

U zemljama Evropske unije za emisiju ugljen-dioksida iz termoelektrana već se plaćaju papreni penali – od 22 do 24 evra po megavat-satu.

Jasmina Trhulj iz Sekretarijata Energetske zajednice ukazuje da bi, kada bi se to uvelo i u Srbiji, računi mogli da porastu i za 30 odsto.

U Vladi kažu da za Srbiju i zemlje regiona koje nisu u Evropskoj uniji ta obaveza ne važi. I kada Srbija postane članica EU, ta regulativa se ne primenjuje automatski već se o njoj pregovara, ističe ministar rudarstva u energetike Aleksandar Antić.

"Tako da ne postoji potreba da u ovom trenutku na bilo koji način uznemiravamo naše građane bilo kakvim najavama poskupljenja cena električne energije, jer njih neće biti", poručuje ministar.

Ali ono što je izvesno, do 2023. moraju se gasiti stari termoblokovi u čitavom regionu. Akcenat je na povećanju energije iz obnovljivih izvora, koja je skuplja od struje koju dobijamo iz uglja ili nuklearki.

"Ono što je interesatno kod nas i po čemu malo odskačemo u odnosu na okruženje i region, jeste da imamo porast maloprodajnih cena zbog povećanja udela proizvodnje iz obnovljivih izvora energije", ističe Dalibor Muratović iz Elektroprivrede Republike Srpske.

Najvišu cenu struje u regonu ima Bugarska, a Srbija najnižu i u regionu i u Evropi. Naša zemlja za sada pokriva potrošnju proizvodnjom, ali regionu generalno nedostaju novi kapaciteti.

"Pre dvadesetak godina svi smo mislili da će energija ići sa istoka na zapad, sa juga na zapad, a sada samo svedoci potpuno drugačije situacije da energija ide sa Zapada kod nas, cene su više a kapaciteti nedovoljni", ukazuje David Žarković, direktor Sektora za trgovinu u EPS-u.

Od zemalja regiona traži se međusobno brže povezivanje tržišta električne energije jer analiza Energetske zajednice pokazuje da zbog slabe integracije, naš region godišnje izgubi 16 miliona evra.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 18. feb 2019, 07:01)
anonymous [neregistrovani]

Da pojednostavim

Srbija NIKADA nece uci u EU jer ce EU uskoro da nestane. Tako da nema ni brige da ce zbog tih EU ogranicenja da poskupi struja. A hoce da postupi jer je svaka nasa vlast nezajazljiva za pare.

(subota, 16. feb 2019, 12:15)
Воронцов [neregistrovani]

Све што је ЕУ наметнула довело је до пропасти

Узмимо за пример само приватизацију. Уништила је комплет привреду. Против угљен диоксида можемо се борити једино пошумљавањем , дакле оним што ће производити кисеоник.Када им неки вулкан избаци ко зна колико угљен диоксида што и њега не опорезују?

(subota, 16. feb 2019, 10:48)
anonymous [neregistrovani]

Struja

Mi vec placamo svake godine januar ili februar neku struju koju ni sami neznamo kako kako potrosili a racuni uvecani i te kako kao i sada u februaru..mi vec placamo neki porez svake nove godine

(subota, 16. feb 2019, 10:30)
anonymous [neregistrovani]

Moćne zemlje EU žele monopol na proizvodnju struje, pre svih Nemačka

Ako im se ne sviđa termoelektrana, hajde da vidimo šta bi rekli na odluku Srbije da gradi nuklearke? Po celoj bogatoj (!) EU ima ih na sve strane, ali nema šanse da bi Srbiji bilo dozvoljeno, jer EU želi da i Srbija bude samo vazal. Dugoročni plan je da samo nekoliko zemalja u EU proizvodi električnu energiju, a da je sve države drugog reda prvenstveno uvoze. Sad će smisliti da ne može ni hdroelektrana, zbog riba, pa ne mogu vetrenjače zbog ptica, ne može solarno u Srbiji zato što bi bile zaklonjene biljne vrste ili bi smetalo NATO avionima. Srbija treba da se udaljava od zagađenja, ali ne po cenu usporenog razvoja i propasti. Zašto se nije Engleska rešila uglja na početku industrijske revolucije nego se sad prave pametni, pošto su porobili i opljačkali pola sveta?