Poslednji dan za uplatu prve rate poreza na imovinu

Danas je poslednji dan za uplatu prve rate poreza na imovinu. Ovaj namet najveći je u Beogradu, mada su i još neki gradovi za ovu godinu najavili povećanje poreza, uglavnom do dva odsto.

Kao i svake godine poreska rešenja na adrese građana počeće da stižu od aprila ili maja i zato na prvu ovogodišnju uplatnicu treba upisati iznos jednak poslednjoj, četvrtoj rati ovog nameta iz 2018.

Koliki će porez građanima, preduzetnicima i preduzećima biti određen za 2019 godinu, razlikovaće se od opštine do opštine pošto je to prihod lokalnih samouprava.

U opštinama u kojima je rasla cena kvadrata tokom 2018, rašće i osnovica za obračun, pa građani mogu da očekuju izvesno uvećanje poreza.

Grad Beograd je svojom odlukom propisao da porez na imovinu građanima neće biti veći od dva odsto, a povećanje će uglavnom stići žiteljima centralnih delova grada.

Privrednicima porez na imovinu za ovu godinu utvrđuje se u skladu sa zakonom, odnosno primenom prosečnih cena po kvadratnom metru odgovarajućih nepokretnosti po zonama.

Ove godine u ovoj oblasti uvedena je i jedna korisna novina. Od 1. januara počela je da radi jedinstvena baza lokalnih poreskih administracija, pa građani preko interneta mogu da pristupe bazi podataka i saznaju koliko duguju za porez na imovinu.

Pre toga moraju da odu u Poresku upravu svoje opštine, gde će dobiti lozinku.

Građani treba da unesu jedinstveni matični broj, a preduzeća će podatke dobiti unosom PIB broja.

Prema Zakonu o porezu na imovinu ova dažbina se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja. Ko ne plati na vreme biće mu zaračunata kamata koja trenutno iznosi 11 procenata na godišnjem nivou.

Uz to, obveznici koji pokušaju da izbegnu plaćanje ovog poreza rizikuju da plate i kaznu od 5.000 dinara. Oni koji nisu podneli poresku prijavu, a već duže vreme poseduju nekretninu, pored kazne, moraće i da plate porez za pet godina unazad.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво