Važna konsolidacija i modernizacija maloprodajnog tržišta

Tržište maloprodaje u Srbiji zahteva konsolidaciju i modernizaciju i tu ima prostora i potencijala, kako za "Merkator", tako i za druge kompanije, rečeno je na sastanku predstavnika kompanije "Merkator S" sa dobavljačima, a u organizaciji PKS.

Učesnici sastanka su se saglasili da "Merkator S" (deo "Agrokora") predstavlja podršku domaćoj privredi i značajnu platformu za unapređenje sektora, umrežavanje kompanija i plasman domaće robe.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je za Srbiju posebno važna konsolidacija u "Merkatoru" budući da zapošljava više od 8.000 ljudi i sarađuje sa oko 700 naših dobavljača.

On je naveo da je važno jačanje konkurencije i konsolidacija tržišta maloprodaje, a da je teško reći šta će biti u perspektivi kada je u pitanju situacija sa "Agrokorom".

"Najidealniji scenario za nas da sve ove kompanije nastave da posluju i da po mogućstvu naše firme i preduzetnici budu deo regionalnog konzorcijuma koji bi bio formiran i koji bi pokazao interes za kupovinu 'Agrokora' ili delova 'Agrokora'. Da li će se to desti u ovom momentu, nezahvalno je prognozirati", rekao je Ljajić.

Očekujemo da konačna implementacija nagodbe bude sredinom marta, to znači da ćemo imati novu kompaniju sa novim menadžmentom, dodao je Ljajić.

"To još ne važi za kompanije koje posluju u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, one su van procesa nagodbe i to će ići nekim svojim tokom, suštinski se njihova pozicija ne menja", rekao je Ljajić.

Ljajić je naveo i da je ključno da se sačuva poverenje u brend i da je kriza u "Agrokoru", koja je počela pre dve godine, dobrim delom prevaziđena zahvaljujući dobavljačima, posebno velikim koji su imali poverenja i razumevanja za situaciju.

Sastanku predstavnika "Merkatora S" i dobavljača prisustvovali su i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je za modernizaciju tržišta u Srbiji neophodno i da se poljoprivredni proizvođači sa tradicionalne proizvodnje preusmere na savremenije.

Ministar je dodao i da će stvaranje većeg broja alternativnih tržišta omogućiti da se i proizvodi malih proizvođača pojave na policama maloprodajnih objekata u zemlji.

"Merkator S" kanal za izlazak na regionalno tržište 

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je, zahvaljujući blagovremenoj reakciji države i velikom angažovanju PKS, spremnosti rukovodstva kompanije da se suoči sa izazovima, i pre svega razumevanju i podršci i poverenju dobavljača, posebno velikih, bilo presudno da se "Merkator" spase i održi, da mu se pruži šansa da se konsoliduje, razvija i širi svoju mrežu.

On je naveo da je "Merkator S" jedan od vodećih maloprodajnih lanaca na ovdašnjem tržištu i da na je na policama tog trgovinskog lanca od 57.000 artikala, čak 21.000 domaćih. Oni u prometu učestvuju sa 60 odsto.

Ono što je takođe važno je da je "Merkator S" za naše proizvođače još jedan kanal za izlazak na regionalno tržište, rekao je Čadež.

Takođe je dodao da je važno što se posle dve godine od nastanka krize u "Agrokoru", sada sa predstavnicima "Merkator S" može razgovarati o rezultatima i razvoju.

Čadež je važnim ocenio i to što se na današnjem sastanku moglo čuti da su veliki biznismeni spremni da učestvuju u kupovini kada to pitanje dođe na red i da uđu u neku vrstu konzorcijuma.

Poslovni rezultati i planovi 

Entoni Sošić, generalni direktor kompanije "Merkator S", predstavio je poslovne rezultate u prethodne dve godine kao i planove za naredni period.

Cilj u narednom periodu, kaže, biće smanjenje finanijske zaduženosti sa fokusom na strategiju monetizacije.

"'Merkator grupa' se strateškim planiranjem i odgovornim poslovanjem konsolidovala, povećala je prihod za 5,4 odsto, smanjila dug za 93,3 miliona evra i nastavila da ulaže u razvoj kompanije", istakao je Sošić i poručio da su poverenje i podrška koje je pokazala država, dobavljači, kao i potrošači bili ključni za poslovanje u poslednje dve godine. 

"Merkator S" je u tom periodu kroz različita poreska davanja u budžet Srbije uplatio oko 150 miliona evra.

Takođe je dodao da se 80 odsto artikala proizvodi u Srbiji i da je 70 odsto dobavljača iz Srbije.

Plan je da se poveća promet artikala, veći broj partnera, 20 novih proizvoda, četiri nova proizvođača, rečeno je na sastanku.

Takođe, Sošić je dodao da "Merkator" želi i da iskoristi poljoprivredni potencijal koji Srbija ima, posebno kad su u pitanju voće, povrće, meso...

Generalni direktor kompanije "Pionir" Miroljub Aleksić rekao je da "Merkator S" ima značajnu ulogu kao distributer domaćih brendova i da su za pohvalu rezultati ostvareni u prethodne dve godine, stabilizacija poslovanja, rast koji je ostvaren nakon toga, kao i smanjenje duga.

Predsednik Upravnog odbora Aik banke Miodrag Kostić pohvalio je poslovanje i sprovedenu monetizaciju u prethodne dve godine, ističući da je "Merkator S" apsolutno opravdao poverenje Aik banke vraćajući sve kredite u dogovorenom roku.

"Merkator S", u okviru koga posluju "Ideja prodavnice", "Roda marketi" i "Merkator hipermarketi", ima više od 320 prodajnih objekata u 78 gradova šiirom Srbije, a ima 20.300 zaposlenih u regionu i ukupno 1.000 objekata. Svake nedelje imaju pet miliona kupaca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи