"Vensi" preuzima upravljanje aerodromom, cilj 10 miliona putnika

Francuska kompanija "Vensi" preuzima upravljanje Aerodromom "Nikola Tesla". Grčka građevinska firma "Terna" potpisala je ugovor sa kompanijom "Vensi erports" o dogradnji i rekonstrukciji beogradskog aerodroma. Budžet predviđen za radove iznosi 262 miliona evra. Radovi na putničkim terminalima podrazumevaju izgradnju novih objekata ukupne površine 42.000 kvadratnih metara, kao i obnovu postojećih. RTS direktno prenosi događaj u 17.15.

Koncesija Aerodorma "Nikola Tesla" data je francuskom "Vensiju" na 25 godina. Ukupna dobit za državu je oko milijardu i po evra, od čega je preko 700 miliona investicija u nove kapacitete aerodroma. Prošle godine ukupno je naš aerodrom opslužio 5,6 miliona putnika, a pretpostavlja se da će novim investicijama taj kapacitet biti dignut na skoro deset miliona putnika.

Ugovor koji je objavila grčka "Terna" pokazuje da će najveća ulaganja biti u aerodromsku pistu, gde će se pored postojeće od 3.400 metara graditi još jedna pista od 3,5 kilometara, nove rulnice i preko 50.000 kvadrata za prijem i otpremu aviona.

"Vi znate da je 22. decembra kompanija 'Vensi' počela sa upravljanjem, a Aerodromu 'Nikola Tesla' izvršena je uplata od 501 milion evra, taj novac na računu preduzeća Aerodrom 'Nikola Tesla' a. d. Beograd. To je kompanija koja će nastaviti u administrativnom smislu rad", kaže Zoran Ilić, pomoćnik ministra za saobraćaj.

U resornom ministarstvu kažu da je naša koncesija mnogo bolja od onih u okruženju.

Zoran Ilić kaže da je Slovenija prodala svoj aerodrom trajno poput komada robe ili neke opreme, a Hrvatska je dala na preko 30 godina aerodrom u Zagrebu – svoj glavni aerodrom, samo zarad toga da neko napravi putnički terminal od pet miliona putnika.

"Za razliku od njih, Srbija je dobrom pripremom, dobrim radom stručnih službi i izuzetno dobrom promocijom uspela da kroz jedan regularan međunarodni tender, praktično dobije izvanredne uslove od strane budućeg koncesionara", kaže Ilić.

U planu je takođe izgradnja novih parkirališta sa 2.400 parking mesta, zatim izgradnja trotoara, kao i objekata za odlaske i dolaske, izgradnja dodatnog puta za kretanje vozila dužine 3.500 metara, sistema za odvod kišnice, nabavka statičke signalizacije, osvetljenja i ČTV sistema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво