Srbija kao domaćinska kuća u kojoj se dobro kuva

Za srpski turizam 2018. godina bila je rekordna. Devizni priliv iznosio je više od milijardu i tri stotine miliona evra, a Srbiju je posetilo 3,4 miliona turista, kaže direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović. Najavljuje da će ove godine biti podeljeno 100.000 vaučera domaćim turistima, kao i to da će Srbija svoj turistički potencijal prikazati na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma.

Turisti koji posećuju Srbiju neretko na prvo mesto razloga dolaska u našu zemlju stavljaju srpsku kuhinju. Ipak, nije mali ni procenat turista koje interesuju naše kulturno i istorijsko dobro.

„Glavni utisak koji ostavljamo na turiste odnosi se na naše gostoprimstvo, gastronomiju ali svakako i znamenitosti. Naše istraživanje je pokazalo da se čak više od 40 procenata anketiranih turista izjasnilo da su zbog kulturnog i istorijskog nasleđa došli u Srbiju, ali opet, na kraju putovanja, ipak izdvajaju gostoprimstvo i našu hranu“, rekla je, gostujući u našem Jutranjem programu, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije.

Prema statistici, tokom 2018. godine, Srbiju je posetilo 103.000 kineskih turista što ih stavlja na treće mesto prema brojnosti inostranih posetilaca naše zemlje.

„Sada sigurno možemo reći da je 2018. godina bila rekordna godina za naš turizam. O deviznom prilivu nemamo finalne podatke Narodne banke, ali možemo da napravimo projekciju, a to je da je devizni priliv od turizma više od milijardu i tri stotine miliona evra. Ovo je treća godina zaredom da prelazimo tu milijardu. Bilo je 3,4 miliona turista, 9,4 miliona noćenja“, objašnjava Marija Labović.

„Tokom protekle godine više puta smo bili od strane Si-En-Ena, Njujork tajmsa, Gardijana i drugih velikih svetskih medijskih kuća preporučivani kao destinacija koju treba posetiti. Ugostili smo 102 novinara i osam TV kuća“, rekla je Marija Labović i dodala da je početkom ove godine na TV Skaj počelo emitovanje serijala od šest jednosatnih emisija o Srbiji.

Spremni novi vaučeri 

Kada je reč o našim turistima, vaučeri za 2019. godinu su spremni.

„Vaučeri su pokazali odlične rezultate, prošle godine su podignuti u rekordnom roku, maltene ih u junu već nije bilo. Ove godine će biti 100.000 vaučera, a prijavljeno je 965 objekata koji će ih prihvatati. Najveći broj vaučera prošle godine koristili su penzioneri, više od 50 odsto“, kaže Labović.

Labović ističe da ovakve mere podsticaja pomažu, osim penzionerima, nezaposlenima i onima sa primanjima manjim od 60.000 dinara kako bi organizovali odmor u Srbiji po povlašćenoj ceni.

Multimedijalna soba 

Međunarodni sajam turizma u Beogradu, 41. po redu, počinje 21. februara.

„Učestvuje 35 zemalja i veliki broj izlagača, a Hala 4 je mesto gde će biti predstavljena kompletna turistička ponuda Srbije. Mi se trudimo da svake godine unesemo neku novinu. Ove godine premijerno ćemo imati jednu multimedijalnu sobu u kojoj će posetioci moći da vide šest interesantnih filmova o Srbiji koji su snimani savremenom tehnologijom, pa će gledaoci imati utisak kao da uistinu borave određenoj lokaciji“, najavila je Marija Labović.

U saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode, ove godine Turistička organizacija Srbije na Sajmu organizuje kviz znanja, a planiran je i niz drugih aktivnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво