Poljoprivrednici iščekuju subvencije za gorivo

Od početka godine, cene naftnih derivata na našim pumpama miruju. A zemljoradnici se nadaju da će već za prolećnu setvu u traktore sipati jeftiniji dizel, jer je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će u četvrtak Vlada ponovo odobriti subvencije na gorivo za poljoprivrednike.

U protekle tri godine pred prolećnu setvu, žetvu i jesenje radove, poljoprivrednici su imali samo akcijske popuste koje su davale naftne kompanije. Svako umanjenje je dobrodošlo, ali su im subvencije, kažu, neophodne.

"Otprilike trošim oko pet hiljada litara goriva godišnje. Ubuduće ću koristiti i više jer sam ušao i u stočarstvo i mera subvencionisanja goriva će biti dobra, ja se nadam da će to biti bar u iznosu do visine akcize koju plaćam na gorivo, a koja se negde u Evropskoj uniji ne plaća za poljoprivredu", navodi poljoprivrednik iz Subotice Pavle Kujundžić.

Umesto skupog dizela, poljoprivrednici su neretko u svoje traktore sipali nelegano kupljeno bazno ulje pa čak i običan zejtin. Stručnjaci podsećaju da gotovo sve zemlje u regionu dotiraju gorivo za poljoprivredu i prodaju ga pod imenom – plavi ili zeleni dizel ili gasno ulje.

"Koji će biti modalitet na koji će se način subvencionisati, da li kroz vraćanje dela akcize, da li kroz posebno obojeni dizel za poljoprivrednu proizvodnju, to je već sada tehnička stvar, ali ova mera je svakako dobra kako za poljoprivredne proizvođače, tako za tržište generalno. Smanjiće troškove inputa poljoprivredne proizvodnje, dobro je i za borbu protiv sive ekonomije u ovom segmentu", kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Inače, cene na pupama miruju. Iako je nafta na berzama skuplja nego u decembru, dolar je stabilan pa većina naftnih kompanija još nije ukalkulisala u cene ni dinar po osnovu usklađivanja akciza.

"Svako tržište je specifično, zavisi od mnogo faktora, kojom brzinom i kojim intenzitetom će se menjati cene zavisi od zaliha, od potrošnje, od mnogo stvari. To su tržišne kategorije", objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Analiza pokazuje da je u protekla tri meseca benzin pojeftinio za 15 dinara, dizel za 12, a gas za automobile za sedam dinara.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 12. feb 2019, 08:51) - Stefan Bavaniste mladi poljoprivrednik [neregistrovani]

Nema tu dotiranja

Ne treba tu nista da se dotira od drzave, samo da nam ne uzima, tj da ne placamo akcizu..

(ponedeljak, 11. feb 2019, 23:17) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

U nekim zemljama se Taj dizel boji u drugu boju. Naravno da postoje I kontrole boje goriva u rezervoarima. Kazne su drakonske.