Poljoprivrednici iščekuju subvencije za gorivo

Od početka godine, cene naftnih derivata na našim pumpama miruju. A zemljoradnici se nadaju da će već za prolećnu setvu u traktore sipati jeftiniji dizel, jer je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će u četvrtak Vlada ponovo odobriti subvencije na gorivo za poljoprivrednike.

U protekle tri godine pred prolećnu setvu, žetvu i jesenje radove, poljoprivrednici su imali samo akcijske popuste koje su davale naftne kompanije. Svako umanjenje je dobrodošlo, ali su im subvencije, kažu, neophodne.

"Otprilike trošim oko pet hiljada litara goriva godišnje. Ubuduće ću koristiti i više jer sam ušao i u stočarstvo i mera subvencionisanja goriva će biti dobra, ja se nadam da će to biti bar u iznosu do visine akcize koju plaćam na gorivo, a koja se negde u Evropskoj uniji ne plaća za poljoprivredu", navodi poljoprivrednik iz Subotice Pavle Kujundžić.

Umesto skupog dizela, poljoprivrednici su neretko u svoje traktore sipali nelegano kupljeno bazno ulje pa čak i običan zejtin. Stručnjaci podsećaju da gotovo sve zemlje u regionu dotiraju gorivo za poljoprivredu i prodaju ga pod imenom – plavi ili zeleni dizel ili gasno ulje.

"Koji će biti modalitet na koji će se način subvencionisati, da li kroz vraćanje dela akcize, da li kroz posebno obojeni dizel za poljoprivrednu proizvodnju, to je već sada tehnička stvar, ali ova mera je svakako dobra kako za poljoprivredne proizvođače, tako za tržište generalno. Smanjiće troškove inputa poljoprivredne proizvodnje, dobro je i za borbu protiv sive ekonomije u ovom segmentu", kaže Goran Radosavljević iz Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Inače, cene na pupama miruju. Iako je nafta na berzama skuplja nego u decembru, dolar je stabilan pa većina naftnih kompanija još nije ukalkulisala u cene ni dinar po osnovu usklađivanja akciza.

"Svako tržište je specifično, zavisi od mnogo faktora, kojom brzinom i kojim intenzitetom će se menjati cene zavisi od zaliha, od potrošnje, od mnogo stvari. To su tržišne kategorije", objašnjava Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Analiza pokazuje da je u protekla tri meseca benzin pojeftinio za 15 dinara, dizel za 12, a gas za automobile za sedam dinara.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво