(Ne)izvesna sudbina onlajn platforme za prevoz putnika

Kompanija "Kar gou" koja je izgubila dozvolu za rad donošenjem Zakona o drumskom saobraćaju, obezbedila je, kaže, zakonski okvir za rad tako što je potpisala ugovor o pružanju inovativnih usluga na putu, sa istoimenim udruženjem građana. U Ministarstvu saobraćaja odluku kompanije ocenjuju kao naivan pokušaj kršenja Zakona o prevozu putnika, a udruženja taksista kažu da je taj zakon odličan i traže samo njegovo poštovanje i primenu.

Kompanija "Kar gou" pokušala je, kažu, da se uskladi sa postojećim Zakonom o drumskom saobraćaju, ali ističu da to nije bilo moguće.

"Kako da se uskladite, da dobijete neke licence za limo servis kad takvih licenci nema. Kao kad biste otišli u prodavnicu čokolade i da kažu: e pa svi mogu da kupe čokoladu, a odete tamo, čokolade nema", rekao je Vuk Guberinić, direktor "Kar gou".

Ministarstvo saobraćaja smatra pokušaj kompanije "Kar gou" da istu delatnost obavlja u formi udruženja građana, naivnim pokušajem traženja rupe u zakonu. U saopštenju Ministarstva, između ostalog, piše: Bilo kakav jezički slalom, nemušta objašnjenja i pravne doskočice, ne mogu da sakriju pokušaj ove kompanije da i dalje krši važeće zakone.

Firma "Kar gou" imala je više od 200.000 preuzetih aplikacija, jer je nudila jeftiniji prevoz od onog koji država propisuje za taksiste. U udruženju taksista kažu da bi dozvola da udruženja građana prevoze putnike, dovela do haosa u toj oblasti.

"Njihovi zaposleni ne mogu da prevoze putnike u Beogradu i u celoj Srbiji, jer nemaju dozvolu nadležnog organa lokalne samouprave. I tu se radi isključivo, mogu oni da se zovu kako god hoće, o prevozu putnika", kaže Vlado Bojović, predsednik Strukovnog udruženja taksista SITAB.

Kakva će biti sudbina onlajn platforme za prevoz putnika, može se naslutiti iz poziva Ministarstva saobraćaja nadležnim državnim organima, upravama i inspekcijama da spreče bilo kakvo kršenje zakona u Srbiji i na delu pokažu da živimo u pravnoj državi, u kojoj nije dozvoljeno da bilo ko bude iznad zakona.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. feb 2019, 00:50) - Regularni taksista [neregistrovani]

Taksi u Beogradu nije zastareo

Da ste koristili taksi usluge u zadnjih tri meseca znali bi da u 90% taksi vozila možete vožnju naručiti putem aplikacija a isto tako i obaviti plaćanje karticom.

(nedelja, 10. feb 2019, 23:47) - Eventus [neregistrovani]

taksisti nisu preskupi, nego staromodni

Ne bih imao ništa protiv taksija kad bi nudili suvremenu aplikaciju i plaćanje karticom preko aplikacije ili beskontaktno preko terminala u vozilu.