Obaveza banaka da omoguće prigovore putem sajta

Sve banke u Srbiji moraće od sutra na svojim internet prezentacijama da omoguće klijentima da podnose prigovore, kao i da jasno postave obaveštenje sa informacijama o postupku zaštite prava korisnika.

NBS je 10. januara ove godine usvojila Odluku o postupku po prigovoru i pritužbi korisnika finansijskih usluga i Odluku o postupku po prigovoru i pritužbi pravnog lica, a koje stupaju na snagu 11. februara.

"Utvrđena je obaveza finansijske institucije da omogući podnošenje prigovora preko svoje internet prezentacije, i to već na njenoj naslovnoj stranici, kao i da u delu svoje internet prezentacije koji se odnosi na prigovore postavi obaveštenje sa opštim informacijama o postupku zaštite prava korisnika", rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije.

Takođe, ako je ugovor zaključen "na daljinu", na primer, korišćenjem mobilnog bankarstva, preko mobilnog telefona, banke i druge finansijske institucije imaju obavezu da omoguće podnošenje prigovora na isti način, preko mobilne aplikacije.

"Te institucije će ubuduće biti dužne da u svakom pojedinačnom slučaju izdaju potvrdu o prijemu prigovora, umesto samo po izričitom zahtevu podnosioca prigovora, što je do sada bio slučaj", objašnjavaju u NBS.

Time se, kažu, klijentima olakšava eventualno dokazivanje ako žele da nastave postupak podnošenjem pritužbe NBS-u ili pred sudom.

U Narodnoj banci napominju da je privredi i građanima omogućeno i jednostavnije podnošenje pritužbe jer je precizno navedeno šta pritužba Centralnoj banci treba da sadrži.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 10. feb 2019, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Obaveza banaka

A kada će biti obaveza banaka da omoguće klijentima da dođu lično u poslovnicu i obave jedan od milion poslova koje nije moguće obaviti elektronskim putem, ali da to bude vikendom ili posle 17 časova radnim danom? U Srbiji su gotovo sve banke uvele zabranu dolaska klijenata u poslovnice, jer jednostavno zatvaraju vrata onda kada većina može da dođe. A tu je i protivustavno lišavanje slobode građana prilikom ulaska, kada neko vreme građani moraju da provedu u kavezu, bilo da ulaze ili izlaze, kao da su psi.