Venecuela prebacuje račune za naftu u rusku "Gasprom banku"

Venecuelanska državna kompanija PDVSA poručila je partnerima u zajedničkim ulaganjima u naftu da deponuju prihode od prodaje na račun koji je nedavno otvorila u ruskoj "Gasprom banci".

To je prenela agencija Rojters pozivajući se na izvore i interni dokument u koji je agencija imala uvid.

Od 28. januara PDVSA se suočava sa novim teškom finansijskim sankcijama, koje imaju za cilj da onemoguće pristup prihodima od nafte predsedniku Nikolasu Maduru.

Od tada, PDVSA vrši pritisak na svoje inostrane partnere u zajedničkim ulaganjima u području proizvodnje Orinoko Belta da formalno odluče hoće li da nastave sa projektima.

Strani partneri u zajedničkim ulaganjima su norveški "Ekvinor ASA", američki "Ševron Korp" i francuska "Total SA".

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 10. feb 2019, 13:58) - rodoljub [neregistrovani]

sigurnost

Zna se kako su opljackane pare Gadafija u Americi. Zato je logicno i normalno da novac i zlato treba skloniti sto dalje .

(nedelja, 10. feb 2019, 12:59) - Helleri [neregistrovani]

Nafta i računi

Pa verovatno zato što bi dobili mnogo ranije nekog samoproklamovanog predsednika. Sad će SAD da uvede sankcije svima koji budu poslovali sa Gasprom bankom pa verovatno i samoj banci. Nije mi jasno zašto Kina i Rusija zajedno ne otvaraju baze u kritičnim zemljama. Slažem se da nemaju možda potrebnu mornaričku flotu za takve stvari ali jedini način da se zaustavi ovo ludilo Amerike i Britanije je taj da pokažu zube i štite države koje su meta. Tako je i u životu, ako se stalno povlačiš pred siledžijom siledžija će te saterati u ćošak a onda ili ćeš pokazati zube i stradati možda i obojica ili ćeš stradati samo ti. A možda se siledžija i uplaši. Ne važi više izreka pametniji popušta!

(nedelja, 10. feb 2019, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

Zasto tek sad

Ne razumem zasto ovo jos Cavez nije uradio, kao da nisu mogli da predvide ovakav splet dogadjaja.