Auto-put od Niša do Prištine razvojna šansa

Najavljena izgradnja auto-puta Niš-Priština, koji će najvećim delom prolaziti kroz Toplicu, opštinama Prokuplje i Kuršumlija pruža razvojnu šansu za privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta.

Saobraćajna gužva uobičajena je za Prokuplje, jer kroz sam centar grada prolazi magistralni put Niš-Priština. Zato Prokupčani s nestrpljenjem očekuju početak izgradnje auto-puta i zaobilaznice koja će automobile u tranzitu izmestiti iz grada.

Građani kažu da tuda prolaze kamioni i šleperi sa peskom i da će im auto-put značiti mnogo, smanjiće se gužva.

Najzahtevnija deonica novog auto-puta, koji će povezati Niš i Drač, jeste zaobilaznica oko Prokuplja, gde će biti izgrađeno više mostova, nadvožnjaka i tunela. Predviđene su i dve petlje. Jedna na ulazu u Prokuplje iz pravca Niša, a druga, na izlazu prema Kuršumliji, gde će se graditi nova industrijska zona. Privrednicima će blizina auto-puta doneti mnoge pogodnosti.

"Znači zbog bržeg transporta robe i zbog mnogih kupaca, jer lakše se odlučuju kad im je auto-put na dohvat ruke da dođu da kupe robu i da odvezu", kaže privatni preduzetnik Dejan Joksimović.

Za Topličke opštine izgradnja auto-puta Niš-Priština predstavlja razvojnu šansu za privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih  mesta.

"Očekujemo da osposobljena pravna lica koja poseduju mehanizaciju, a sa teritorije su grada Prokuplja, uzmu učešće u izgradnji. Takođe, u procesu smo nabavke mehanizacije za naše Javno preduzeće, tako da mislimo i da ono bude učesnik u izgradnji auto-puta. Svakako, očekujemo da trgovine imaju koristi od toga", kaže Aleksandar Simonović, gradonačelnik Prokuplja.

Na trasi auto-puta od Niša do Merdara, dugačkoj 77 kilometara nalaze se i dve banje, Prolom i Lukovska, kao i prirodni fenomen Đavolja varoš, do kojih će turisti iz Srbije i Evrope lakše stizati.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво