Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage

U narednih nekoliko godina "Hidroenergetski i plovidbeni sistem Đerdap" biće potopuno obnovljen. To je veoma važno, jer đerdapske hidroelektrane obezbeđuju Srbiji četvrtinu struje. Radovi na "Đerdapu 1" su u završnoj fazi, a jedan od potpisanih dokumenata tokom nedavne posete ruskog predsednika našoj zemlji, pokrenuo je i rekonstrukciju druge Đerdapske hidrolektrane.

Đerdap je vodena sila – svaki agregat propusti 800 kubika u sekundi i pretoči ih u struju. Od šest agregata na "Đerdapu 1" četiri je modernizovano, tako da će do kraja 2020. biti potpuno obnovljen. Već se priprema i revitalizacija "Đerdapa 2".

"To je najangažovanija elektrana u sistemu EPS-a. Tako da njeni agregati imaju već preko 200.000 sati rada. Tu ima 10 agregata i tu je planirano da se ti agregati potpuno revitalizuju da se i njima, kao i na "Đerdapu 1", produži radni vek za 30 do 40 godina i podigne snaga za otprilike 50 megavata", objašnjava Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije EPS-a.

Obnovu agregata sa EPS-om radi ruska kompanija "Silovije mašini". A taj zahtevan posao agažuje i veliki broj domaćih radnika.

"Ruska, inače, hidroenergetika je vrlo moćna. Mi imamo dobru saradnju sa njima. Uz to ruski agregati su se pokazali izvanrednim i ja očekujem tu zaista dobre rezultate", ističe Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Rad đerdapskih hidroelektrana usklađuje se sa "Elektroprivredom Rumunije", jer su one zajednički objekti dveju zemlja.

"Mi zajednički moramo da vodimo računa o njima na dnevnoj bazi i o svim investicijama se dogovaramo i kordiniramo naše aktivnosti. Ima prostora da se ta saradnja poboljša pogotovu u održavanju srpskog priobalja. Naravno, mi smo u stalnom kontaktu sa njima", dodaje Bezmarević.

Ekološki značaj Đedapskih hidroelektrana je nemerljiv, nose epitet – zelene evropske snage.

"Zahtevi i kriterijumi Evropske unije u odnosu na nove izvore isključivo je trend ka obnovljivoj energiji. Prema tome, kada mi dobijemo 50 megavata nove snage iz 'Đerdapa 2' u obnovljivom izvoru energije to nesumljivo doprinosi našim onim obavezama koje smo preuzeli prema Evropskoj uniji", naglašava Rajaković.

Iz Vlade je već potvrđeno da će od septembra početi i rekostrukcija brodske prevodnice na "Đerdapu 1". Za te radove 40 odsto novca Srbija je bespovratno dobila od Evropske unije, jer je Dunav važan međunarodni saobraćajni plovni koridor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво