IT sektor postaje vodeća grana u srpskoj privredi

Direktor vladine kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao je da je Srbija sada prepoznatljiva po izvozu IT proizvoda i softvera, te da je po tome ovaj privredni segment danas premašio poljoprivredu.

Mihailo Jovanović izjavio je za Tanjug da je izvoz IKT sektora prošle godine za samo 11 meseci prešao milijardu evra. 

Prema njegovim rečima, IT sektor se prožima kroz svaki segment i bez razvoja IT ne može da se razvije nijedan drugi segment, uključujući poljoprivredu.

"IT je našao svoje mesto u svim granama domaće privrede", naveo je Jovanović. 

Tokom tribine na temu "Ulaganje u budućnost Srbije kroz znanje", koja je održana u Domu omladine, govorilo se o IT tehnologijama i razvojnom putu start-apova u Beogradu.

Reč je bila o tome na koji način da se dođe do subvencionisanja IT ideja, kreditiranja inovacija i ostalih programa podrške ovom sektoru kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

Jovanović je podsetio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, te da se ona zasniva na nekoliko stubova, a to je reforma javne uprave, reforma sistema prosvete, razvoj IKT sektora i razvoj infrastrukture koja je, kako Jovanović ističe, neophodna za razvoj digitalizacije. 

Ukazao je da Vlada Srbije radi na promeni okruženja, zameni školskih kreda i tabli tabletima i digitalnim udžbenicima, kako bismo, kako kaže, zadržali mlade koji bi ulagali u sebe i budućnost svoje države. 

Takođe je govorio o aktivnostima prekvalifikacije koje sprovodi Vlada Republike Srbije, a na kojima zainteresovani mogu da se kvalifikuju kroz relativno kratke kurseve od šest do devet meseci i da steknu IT znanja kako bi postali IT junior eksperti. 

"Preko 35 odsto njih koji je učestvovalo na ovim prekvalifikacijama već je našlo posao u IT sektoru", zaključio je Jovanović. 

Član gradskog veća Dragomir Petronijević je istakao je Vlada ulaže u IT sektor i moderne tehnologije pre svega s ciljem da se olakša život građanima.

"Cilj je da se birokratija smanjuje i da se manje ide na šaltere. Naši najmlađi treba da iskoriste svoja znanja i kroz finansijsku podršku države kreiraju sebi nova radna mesta. U Naučno-tehnološkom parku samo dve firme su ove godine zaradile 20 miliona evra, dok u prošloj 16,4 miliona evra", precizirao je Petronijević za Tanjug

Nikola Krstić iz start-ap preduzeća u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu kaže da su Tehnološki park u Beogradu i finansijska pomoć grada Beograda bili prekretnica u razvoju njegovog biznisa. 

"Tehnološki park je pravo mesto za inovativne biznise, dok proizvod 'rukavica za slepe' koju pripremamo i koja je u finalnoj fazi, ne postoji u svetu i upravo zato sada radimo na zaštitu ovog patenta", ističe Krstić u izjavi Tanjugu

Petronijević je, inače, najavio takmičenje za "Najbolju žensku inovacionu ideju" čiji je nagradni fond u vrednosti od pet miliona dinara.

Ovaj konkurs će, kako je rekao Tanjugu, biti otvoren od ponedeljka, a uslovi za apliciranje će biti dostupni na sajtu grada Beograda. 

Takođe, zainteresovani za ulaganja, kredite i subvencije u IT sektoru i inovacionim tehnologijama mogu da prate obuke "Znanjem do cilja", kao i otvorene konkurse na sajtu www.znanjemdocilja.rs

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво