Prodaja stanova u ekspanziji, najčešće se plaćaju kešom

U decembru 2018. godine izdato je 1.600 građevinskih dozvola, što je najviše do sada. Iako poslednjih godina cene nekretnina rastu, prodaja stanova je u ekspanziji. Sve je veće interesovanje stranih investitora za izgradnju nekretnina u Srbiji. Prema analizi najveće konsultantske kuće iz oblasti nekretnina na svetu, prognoze za domaće tržište narednih nekoliko godina su optimistične.

I pored porasta prometa od 15 odsto u prvoj polovini prošle godine, na godišnjem nivou ipak se desio pad prometa stambenih nepokretnosti od tri procenta. Najskuplji i najkvalitetniji stanovi na ekskluzivnim lokacijama i dalje se najbolje prodaju. Prošle godine prodato je poslovnog prostora za 170 miliona evra.

"Očekujemo povećanje stranih investicija u narednih par godina i to pre svega od institucionalnih investitora, investitora koji zahtevaju sigurno okruženje za investiranje i niže stope povraćaja. Postajemo stabilnije i zrelije tržište a sa druge strane u ostatku Evrope je sve manje šanse za investiranje", kaže Nebojša Nešovanović iz Međunarodne konsultantske kuće CBRE.

Generalni direktor konsultantske kuće CBRE za Jugoistočnu Evropu Endru Pirson kaže da Srbiju vide kao tržište koje ima ogroman potencijal za investiranje u sektor nekretnina.

Cena novogradnje na ekskluzivnim lokacijama je preko 2.000 evra po kvadratu. Više od 80 odsto kupaca stanove plaća kešom i mnogi ih vide kao investiciju, jer nema kamate na oročenu štednju u bankama. S druge strane, najviše je onih koji čekaju program jeftine stanogradnje.

"Ko ima prosečnu srpsku platu teško da u ovom momentu može da razmišlja o kupovini neke nekretnine. Ako već mora, kupiće na periferiji gradova i po ceni koja se kreće do hiljadu evra po kvadratu", kaže Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije.

Uz skok na duing biznis listi Svetske banke sa 186. na 11. mesto posle uvođenja elektronskih dozvola, broj gradilišta je sa 12.000 2015. godine povećan na 39.000 u prošloj godini. I uskoro će ih biti više jer je počela izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

"Ovo je samo prva faza gde će biti izgrađeno 8.022 stana za pripadnike snaga bezbednosti a onda se ide i u drugu fazu, čak se razmišlja da se proširi kategorija lica koja mogu pod ovim uslovima, dakle povoljnijim uslovima da steknu krov nad glavom", kaže državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva  Aleksandra Damnjanović.

Vrednost izvedenih radova u prošloj godini povećana je za oko 20 odsto, a izdato je skoro 20.000 dozvola za gradnju. 

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 09. feb 2019, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Marketing

Slazem se. Prica o gradjevinskom balonu tj zidanju bez reda koje niko nece kupiti

(četvrtak, 07. feb 2019, 11:39) - anonymous [neregistrovani]

Informacija kontra reklama

Nadam se da gradjani Srbije ne citaju, ne primaju sve kao informaciju.Mnogo toga sto je napisano ili kazano na TV je vesta reklama i ima komercijalni cilj.Istinu treba pronaci analiziranjem i znanjem.Znanje steceno kroz skolovanje je vazno.Opste znanje, drustveno obrazovanje je mnogo vaznije za uspeh i prosperitet svake osobe

(četvrtak, 07. feb 2019, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

Italija

U Italiji na severu je cena stana oko 700€po kvadratu a stanarina najmanje 400€ pa vidite da li se isplati investirati u Srbiji.

(četvrtak, 07. feb 2019, 07:41) - anonymous [neregistrovani]

...на годишњем нивоу пад 3%...

...а реално пад је још већи (али агенције "мудро" ћуте) јер су цене реално превисоке за наше тржиште/купце!