Kad rođaci šalju novac raduje se i država

Protekle godine rođaci iz inostranstva u Srbiju su poslali 3,1 milijardu evra. U to nije uračunato ono što pošalju nezvaničnim kanalima – preko prijatelja, autobusima ili donesu lično. U Narodnoj banci kažu da je priliv deviznih doznaka bio veći nego prošle godine ali i najveći od krizne 2008.

Evri. ali sve više i dolari, švajcarski franci, norveške krune, dolaze iz svih krajeva sveta. Iz zemalja u okruženju stižu autobusima ili u džepovima, retko preko računa.

Neki od Požarevljana sa kojima je reporterka RTS-a razgovarala kažu da su godinama tako dobijali novac. Zbog provizija, biraju da ne primaju novac preko računa.

"Ja nisam slala, idem direktno tamo kad mi treba", rekla je jedna od građanki.

U menjačnici kažu da se sve više novac iz inostranstva šalje i preko agencija i da je taj promet 2018. bio veći za petinu.

"Primećeno je da je prošle godine došlo mnogo više novca iz inostranstva putem platnih institucija. Novac su većinom slali naši državljani svojim rođacima i prijateljima koji žive u Srbiji", kaže radnik u menjačnici Milan Tadić.

Voli i država naše rođake iz inostranstva, jer njihove devizne doznake ublažavaju i državne minuse, kakav je deficit platnog bilansa.

"Ovim mi jednim delom pokrivamo taj deficit i nismo prinuđeni da se na neki drugi način zadužujemo ili da prodajemo neke kompanije i privlačimo neke druge forme ulaza kapitala u zemlju", objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubješić.

Srbija je među deset zemalja koje imaju najveće devizne prilive od rođaka u inostranstrvu. Najdarežljiviji su oni iz Nemačke i Švajcarske, ali i Amerike i Rusije.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво