Mihajlović: Srbija će imati najbržu prugu u ovom delu regiona

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navodi za RTS da će Srbija imati najbržu prugu u ovom delu regiona, kojom će se od Beograda do Budimpešte ići 200 kilometara na sat. Iz ugovora, koji je potpisan sa ruskim železnicama, koji je vredan 230 miliona evra, realizovaće se, kaže, više projekata za unapređenje srpske železnice.

Zorana Mihajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da će se iz ugovora, koji je juče potpisan sa ruskim železnicama, a koji je vredan 230 miliona evra, realizovati više projekata za unapređenje srpske železnice.

"Unutar tog ugovora 127 miliona evra je namenjeno za izgradnju jedinstvenog Dispečerskog Centra za železnicu, deo sredstava je namenjen za radove na izgradnji elektrotehničke infrastrukture na deonici Stara Pazova-Novi Sad i izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge", objašnjava Mihajlovićeva. 

Dodaje da je cilj Srbije – moderna železnica koja je povezuje sa regionom i Evropom. 

"Srbija se strateški opredelila da ulaže u železnicu, nekako smo prethodnih decenija ulagali u auto-puteve i puteve, zaboravljajući na to koliko je značajan železnički transport. Rekonstruisano je preko 200 kilometara pruga, radimo najbržu prugu u regionu kojom će se ići 200 kilometara na sat", navodi ministarka.

Dodaje da je Srbiji neophodan moderni dispečerski centar koji će biti izgrađen zahvaljujući ugovoru sa Rusijom, a da su Ruske železnice jedna od najboljih svetskih kompanija sa kojima bi trebalo razmeniti iskustvo.

"Mora se upravljati iz jednog centra, moramo imati moderan Centar iz kojeg će se upravljati železničkim saobraćajem. Možda smo to morali da imamo i ranije ali i sada je pravo vreme da imamo najmoderniji dispečerski centar u regionu", ocenjuje Mihajlovićeva.

Dodaje da je prošle godine završeno 77 kilometara barske pruge, kao i da se trenutno priprema dokumentacija za deo pruge od Crne Gore.

"Za Srbiju je najvažniji Koridor 10 i koridor ka Crnoj Gori. Mi mislimo da ćemo u narednih četiri-pet godina uspeti da rehabilitujemo sve najvažnije pruge na našoj teritoriji", rekla je ministarka.

Dodala je da će sa Ruskim železnicama Srbija razmeniti iskustva i u vezi sa auto-putevima i putevima. 

Ističe da je poseta Vladimira Putina značajna za Srbiju kako na ekonomskom, tako i na političkom planu.

"Nisu naši odnosi samo prijateljski već su važni i politički odnosi koji imamo sa Ruskom Federacijom, pogotovo u ovom trenutku kada Srbija čini zaista sve da ostvarimo jednu vrstu kompromisa sa Albancima. Sa druge strane, poseta je i ekonomski važna jer iz godine u godinu imamo rast u ekonomskim odnosima. Ne postoji deo i sfera u kojoj mi nismo juče napravili određenu vrstu Sporazuma i mislim da je to za budućnost i ekonomiju Srbije veoma važno", zaključila je ministarka. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво