RT: Rusija će povećati ulaganja u Srbiju za 500 miliona dolara

Ruski suvereni fond i njegovi partneri planiraju da povećaju investicije u Srbiji za 500 miliona dolara u naredne dve godine, kaže šef Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF) Kiril Dmitrijev, prenosi Raša tudej.

Trenutno ruska ulaganja u Srbiji iznose četiri milijarde dolara, izjavio je Dmitrijev, koji je doputovao u Srbiju kao član ruske privredne delegacije u okviru današnje posete predsednika Vladimira Putina Beogradu, dodaje RT.

"Naši (RDIF) partneri su najveći suvereni fondovi u Aziji i na Bliskom istoku", objasnio je on novinarima nakon Putinovog sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi se u informaciji.

"Ulagaćemo, na primer, u razvoj projekta PhosAgro. Ovde imaju veliku bazu za đubriva i razmatraju mogućnost da je prošire zato što je je Srbija veoma dobar logistički centar za rusko đubrivo za Evropu", rekao je Dmitrijev.

Moskva takođe razmatra mogućnost povećanja isporuka gasa Srbiji, izjavio je ministar energetike Aleksandr Novak, napominjući da su dve strane razgovarale o produženju gasovoda Turski tok i na Srbiju.

RT takođe prenosi izjavu šefa ruske korporacije "Rosatom", Alekseja Lihačeva da će Rusija i Srbija sarađivati i u sektoru mirnodopske atomske energije, i da međuvladin sporazum u toj oblasti "prvi put uključuje pitanja saradnje u oblasti inovacija i digitalne sfere".

"Srpska strana je veoma ozbiljna u vezi sa resetovanjem nuklearne industrije", rekao je Lihačev.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 18. jan 2019, 11:22)
anonymous [neregistrovani]

Mnogo bitnije

Važnije od svih miliona je to što Rusi donose tehničko-tehnološki napredak.I to je najznačajniji razvojni element jučerašnje posete.To je način da zemlja ide napred.Za razliku od EU koji za svaki cent ucenjuju, uslovljavaju i uvej kažu "daj, nam još, Srbijo".Zapad investira u Srbiji samo u sopstveni profit. njima treba niskokvalifikovana radna snaga, a znanje bi da premeste kod njih.Za svaki milion investicija uzeli su dva.I sve drugo, fabrike, oranice, rudna bogatstva i resurse, čak i vodu.Rusija nikada nije ucenjivala niti gledala kako da Srbiju unazadi da bi je što više eksploatisala.Rusija ne želi da joj Srbija bude kolonija, a zapadne zemlje upravo su to napravile od istočnoevropskih zemalja primajući ih u članstvo.

(četvrtak, 17. jan 2019, 23:50)
Bilja [neregistrovani]

P

Srbija je pokazala danas u šta veruje. Veruje u pravoslavlje, veruje u srpsko-rusko prijateljstvo, spoljnu politiku svog predsednika i u veliku podršku ruskog.

(četvrtak, 17. jan 2019, 22:48)
Bojana [neregistrovani]

SRbija!

Idealne vesti za ovu malu i napacenu zemlju.

(četvrtak, 17. jan 2019, 21:08)
Raško [neregistrovani]

Putin

Ruske iinvesticije su značajne za našu zemlju. To doprinosi ne samo ekonomskom jačanju naše zemlje već i jačanju prijateljskih veza između dve zemlje.