Ruski i srpski zvaničnici o saradnji

Savetnik za digitalizaciju predsednika Ruske Federacije Dimitrij Peskov navodi da su srpske digitalne kompanije na visokom nivou i da Srbija s takvim kompanijama ima sigurnu budućnost. Počinje nova era u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije, poručuje ministar Nenad Popović.

Dimitrij Peskov navodi da su predstavnici ruskih digitalnih kompanija koji su u okviru posete predsednika Rusije Vladimira Putina danas došli u Beograd na "Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije", prijatno iznenađenje nivoom tehnološkog razvoja u Srbiji.

"Iz Rusije su stigle 24 vodeće digitalne kompanije. Cilj nam je da pogledamo koje jake kompetencije imaju srpske kompanije i da naučimo da radimo zajedno. Mogu reći da smo prijatno iznenađeni nivoom tehnološkog razvoja koje smo videli u Srbiji u oblastoima –digitalna energetika, veštačka inteligencija, obrada video-slikai digitalna poljoprivreda", objasnio je Peskov.

Dodaje da je potpisano niz dogovorao zajedničkim investicijama dve zemlje.

"Potpisali smo sporazum o zajedničkom radu na osnovu koga će se u Rusiji pojaviti privatni regioni za digitalizaciju. Mi potpisujemo i niz dogovora o zajedničkim investicijama. Investitori iz Rusije će investirati u srpske kompanije i obratno, srpske kompanije će investirati u Rusiju i zajedno ćemo nastupati na spoljašnjem tržištu", naveo je specijalni savetnik predsednika Ruske Federacije.

Dodaje da će se u Beogradu otvoriti privremena Kancelarija.

"Otvorićemo u Beogradu privremenu kancelariju u Beogradu i nekoliko kompanija iz Rusije će doći u Beograd i dogovoriti u kom smeru će ići saradnja, kako ne bi ostalo sve samo na rečima", navodi Peskov.

Navodi da se prvi rezultati očekuju u narednih nekoliko meseci do dve godine. 

Dodaje da se planira i dogovor na nivou univerziteta, na osnovu kojih će, kako kaže, srpski studenti imati priliku da učestvuju na tehnološkim Olimpijadama u Rusiji.

Istakao je da su inovacije posao koji drugo traje, ali da se u slučaju Srbije primenjuje ono što je Rusija već sama uradila.

Nova sfera u odnosima dve zemlje

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović je, povodom potpisivanja sedam sporazuma iz oblasti inovacije i digitalizacije, rekao da je najvažnije to što počinje nova era u ekonomskim odnosima Srbije i Rusije.

"Počinjemo da povezujemo naše start-ap kompanije, inovativne kompanije, mala i srednja preduzeća, uspešne kompanije, eropske i svetske šampione iz Rusije i Srbije u sferi digitalizacije i inovacija", rekao je Popović.

Ističe da je reč o potpuno novoj sferi koja bi u sledećih pet do 10 godina trebalo da donese ogromna sredstva i nova radna mesta i Srbiji i Rusiji.

Ovim sporazumima stvara se pravni osnov za saradnju naših i ruskih IT kompanija.

"Da naše IT kompanije mogu da učestvuju na njihovim konkursima i tenderima, da ruske kompanije učestvuju zajedno sa našima ovde u Srbiji. Želimo da od Srbije stvorimo digitalni hab za ruske IT, inovacione komp da bi odavde naše i ruske kompanije zajedno učestvovale na konkursima i prodavale svoje znanje u celoj EU, Americi i drugim zemljama", rekao je Popović.

Ističe da posle današnjeg dijaloga možemo očekivati i nove ruske investicije u Srbiji.

O energetici 

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da se gradnja Turskog toka nastavlja prema Bugarskoj.

"Srbija je zainteresovana za taj projekat. Uveren sam da smo vrlo blizu. Politička volja je ključna. Postoje svi parametri kako bi se taj projekat realizovao", naveo je Antić i dodao da što se Srbije tiče gasovod će da se gradi.

Antić je istakao da će između ostalih danas biti potpisani i ugovor o Banatskom dvoru, što pre svega utiče na sigurnost snabdevanja gasom.
Antić je dodao da se završava remont Đerdapa jedan i najavio remont Đerdap dva.

Rusija je spremna da poveća snabdevanje Srbije gasom, izjavio je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak, tokom posete ruske delegacije Beogradu, prenosi Tanjug.

"Srbija je naš dugoročni partner, koji ne samo što dobija gas, već se kroz njenu teritoriju sprovodi transport gasa. Sada je to oko 350 miliona kubnih metara gasa. Razmatra se mogućnost povećanja obima transporta u budućnosti", rekao je Novak novinarima.

Godine 2017, kako je naveo, potpisan je protokol između Rusije i Srbije o proširenju infrastukture za transport gasa.

Imaćemo najbržu prugu u ovom delu regiona

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija imati najbržu prugu u ovom delu regiona, kojom će se od Beograda do Budimpešte ići 200 kilometara na sat.

Mihajlović je za RTS rekla da će jedan deo novca iz ugovora koji su srpske i ruske žželeznice potpisale otići u elektrotehničke radove.

Prema njenim rečima, srpske i ruske žželeznice su potpisale i ugovor o izgradnji dispečerskog centra vredan 127 miliona evra.

"Dispečerski centar znači da konačno imamo upravljanje žželezničkim sistemom i saobraćajem i taj centar će biti u Srbiji. Upravljaćemo kompletnim saobraćajem", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je ponovila da je prošle godine završeno 77 kilometara barske pruge, kao i da se trenutno priprema dokumentacija za deo pruge od Crne Gore.

"Očekujemo da 2020. godine počnu ti radovi", rekla je Mihajlovićeva.

Ugovor vredan 230 miliona evra potpisali su ranije danas generalni direktor RŽD Internešenel Sergej Pavlov i generalni dirketor Infrastrukture Železnice Srbije Miroljub Jevtić u prisustvu potpredsednice Vlade i ministarke saobraćaja, građevinarstva, infrastrukture Zorane Mihajlović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво