Inovacije ključne za dalji razvoj odnosa Srbije i Rusije

Srbija i Rusija grade zajedničku viziju inovacionog rasta i inovacije i digitalizacija imaće ključnu ulogu u razvoju odnosa dve zemlje u budućnosti, ocenjeno je na skupu Prvi digitalni dijalog Srbije i Rusije, koji se održava u sklopu posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da Srbija vidi 4. industrijsku revoluciju kao šansu za brži i održiviji razvoj i velika pažnja se posvećuje kreativnosti.

"Kako bismo bili uspešni u digitalnoj eri, ulažemo u obrazovanje, podsticajno poslovno okruženje i elektronsku upravu, što je ključ za efikasniju i transparentniju upravu, kao i efikasniju borbu protiv korpucije", rekla je Brnabićeva.

Ana Brnabić izjavila je da Srbija ima jedinstven potencijal da postane odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije.

"Zahvaljujući našim izvanrednim kadrovskim potencijalima i bescarinskom izvozu, kako u Rusku Federaciju tako i u zemlje Evropske unije, mi imamo jedinstven potencijal da postanemo odličan hab za ruske visokotehnološke kompanije", poručila je Brnabićeva.

Specijalni savetnik predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je srećan iz dva razloga, zbog toplote kojom ih je Srbija dočekala i brzine sa kojom sarađuju dve države.

"To su dva ključa koja su potrebna – poverenje i sposobnost brzog rada. Mi ulazimo u novu tehnološku epohu i ona će postojati dugo. Za nas je važno da stvaramo nove moćne tradicije kakve smo već stvarali ranije", rekao je Peskov.

Sada u trenutku kada se formiraju nove tradicije, odluke koje se danas donose uticaće na naš život decenijama i stotinama godina, rekao je Peskov i ocenio da je dobro da se sa starim prijateljem stvaraju nove tradicije.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da će se digitalni dijalog Srbije i Rusije održavati najmanje dva puta godišnje jer on podstiče stvaranje novih vrednosti kroz inovacije i digitalizaciju.

Dobro se razvijaju ekonomski odnosi dve zemlje, ali ovo je budućnost, ocenio je Popović, koji je najavio da će u Srbiji ove godine, najverovatnije u aprilu, biti otvoren digitalni i inovacioni centar "Tačka ključanja", po uzoru na centre kakvi već postoje u Rusiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи