Prijavljivanje sezonskih radnika i mobilnim telefonom

Ministarstvo poljoprivrede je u saradnji sa NALED-om predstavilo elektronski sistem za prijavljivanje sezonskih radnika u poljoprivredi odnosno portal www.sezonskiradnici.gov.rs, koji će obezbediti radnicima da imaju sva prava.

Za proceduru prijave i odjave radnika potrebno je manje od 10 minuta, nezavisno od toga da li se radnik prijavljuje na jedan dan ili na mesec dana.

Svi radnici prijavljeni preko tog portala imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje slučaju povrede na radu.

Mesečni izdaci poslodavaca na ime poreza i doprinosa po sezonskom radniku u proseku iznose 6.000 dinara (300 dinara po danu), dok su pre bili 10.200 dinara.

Poslodavac može da angažuje jednog radnika najviše 120 dana u kalendarskoj godini, računajući zbir dana angažovanja preko portala i ugovora o PPP posoovim.

Poslodavcima se smatraju pravna lica, preduzetnici, kao i fizička lica odnosno poljoprivrednici.

Poslodavci i radnici zaključuju usmeni ugovor koji stupa na snagu momentom prijave preko onlajn portala.

Portal je predstavljen u prisustvu premijerke Ane Brnabić na konferenciji u okviru projekta "Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi", a prisustvovali su i ministar poljprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđević, ambasador Nemačke Tomas Šib i direktorka Poreske uprave Dragana Marković. 

Poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom 

Nedimović je rekao da je prošle godine bilo angažovano zakonski svega 3.585 ljudi u poljoprivredi iako znamo da imamo bar 350.000 poljprivrednih gazdinstava koja se svakodnevno bave poljoprivredom.

"Imali smo nezadovoljne berače u poljprivredi, nisu imali nikakva prava, osim prava na naknadu, ali da se nešto desi neka povreda sve je u crnoj zoni, a u poljprivredi se povrede dešavaju skoro svaki dan", rekao je Nedimović.

Nedimović kaže da je poljoprivreda fabrika pod otvorenim nebom i da nije čudo što je siva ekonomija u poljoprivredi bila tolika.

Ministar Đorđević je rekao da je to što je urađeno plod i rezultat cele vlade koja Želi da se izbori ptoiv sive ekonomije.

Ističe da će sada mobilnim telefonom moći da se prijave sezonski radnici.

Na pitanje novinara kako će naterati poslodavce da prijavljuju radnike po novom sistemu, Đorđević je rekao da je glavni cilj da se podigne svest sezonskih radnika, da oni sami budu najbolji kontrolori, kao i da sami prijavljuju slučajeve neprijavljivanja.

"Bilo bi dobro ako bi razvili aplikaciju koja će vas preko mobilnog telefona obaveštavati, tako što biste dobili notifikaciju da ste prijavljeni. Ako je ne dobijete, uvek možete da obavestite inspekciju koja je dužna da izađe", naveo je Đorđević.

Ambasador Šib je rekao da je taj projekat od velikog značaja za nemačko - srpsko prijateljstvo.

"Skoro 70.000 sezonskih radnika radi u poljoprivredi obično sa niskim obrazovanjem i kvalifikacijama, nisu ostvarivali svoja prava i sada će se to promeniti. Mi to sa zadovoljstvom podržavamo. Glavni cilj je održiv razvoj i povećanje zapašljavanja a fokus je na građanima, da pružamo podršku ljudima kojima je potrebna. Želimo da se životni uslovi za građane u Srbiji poboljšaju", rekao je Šib.

Prijavljivanje za manje od 10 minuta 

Dragana Marković je navela da se usvajanjem Zakona o pojedinostavljenom radnom angažovanju zbog posebnih karakteristika sezonskog rada uređuje pojednostavljeni način radnog angažovanja lica i plaćanja poreza i doprinosa za rad.

Kako kaže, propisano je da je poslodavac dužan da izvrši prijavu i odjavu sezonskih radnika podnošenjm prijave Poreskoj eletrkonskim putem.

"Rešenje je lako za korišćenje, ne treba ni 10 minuta, povezano sa relevantim sistemima koji učestvuju u ovom poslu".

Marković je rekla da je Poreska uprava dužna da na osnovu podataka u centralnom registru za socijalno osiguranje podnese prijavu.

Kako je rekla, sezonski radnici angažovani na taj način ostvariće pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Napomenula je i da oni neće izgubiti status sa evidencije NSZ, tako da neće biti obustavljena naknada koja se tamo ostvaruje.

Predstavnica jedne velike voćarske kompanije je na konferenciji na licu mesta za svega nekoliko minuta prijavila jednog radnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво