Ruski gas neophodan i Srbiji i Evropi

Tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, biće potpisan 21 sporazum. Snabdevanje gasom biće među najvažnijim temama, jer je on najjeftiniji za nas. Kada "Turski tok" stigne do Bugarske, i Srbija može računati na taj gas, pa već razvija svoj gasno-transportni sistem.

Projekat za magistralni gasovod kroz našu zemlju, od bugarske do mađarske granice, uveliko se priprema – radi se na projektovanju i prikupljanju dozvola za gradnju. U Vladi projekat razvijaju sa optimizmom jer su uzeti u obzir i propisi Evropske unije.

"'Gastrans' kao kompanija koja razvija ovaj projekat već je ušla u fazu i određenih ugovaranja radova u vezi sa izgradnjom delova te deonice, u neke pozivne pripremne tendere, ali oni sve svoje finalne odluke mogu da donesu tek u februaru nakon dobijanja mišljenja Energetske zajednice", kaže Aleksandar Antić, ministar energetike.

Dobro je što i Bugarska istovremeno razvija svoj gasni sistem koji će biti povezan sa našim. A realno balkanske zemlje na plavi energent za sada mogu računati najviše iz "Turskog toka".

"Nama je krajnje neophodan taj gas iz 'Turskog toka'. To je jedan gasovod za koji se mi moramo boriti, drugo jeste ta konekcija o kojoj se jako priča između Srbije i Bugarske", kaže Srećko Đukić, bivši diplomata.

Akcenat je na gasifikaciji čitave zemlje jer neosporno gasa nam treba više. Srbija troši oko dve i po milijarde kubika gasa godišnje, a samo za koju godinu sa započetim industrijskim investicijama biće ga potrebno i dvostruko više.

"Mislim da je dobro što je država zainteresovana da se i u širokoj potrošnji poveća potrošnja gasa, a što se tiče same privrede, ona je sigurno zainteresovana s obzirom na to da je prirodni gas svuda u svetu najjefiniji energent", kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

Potrošnja gasa raste u čitavoj Evropi, koja ruskim gasom pokriva više od trećine svojih potreba.

Nove količine obezdiće Nemačka i Rusija izgradnjom "Severnog toka 2", čiju gradnju ni sve veći pritisci Amerike i nekih članica Evropske unije ne mogu da zaustave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво