Najviše se švercuje nafta, pojačana kontrola

Statistika Uprave carina pokazuje da se prošle godine najviše švercovala nafta. Carinici su oduzeli čak 250 tona krijumčarene nafte, što je osam puta više nego 2017. I u Tržišnoj inspekciji kažu da je sveobuhvatna kontrola gotova dala rezulate – nađena su samo 62 uzorka koja ne zadovoljvaju standarde.

Nafta i derivati švercuju se kamionima, cisternama, a najviše brodovima na Dunavu, zbog čega je, kako se procenjuje, u 2018. srpski budžet izgubio 100 miliona evra. Skriveno gorivo carinici najčešće pronalaze u specijalno ugrađenim tankovima i duplom dnu i domaćih i stranih brodova.

"Najsvežiji slučaj bio je za novogodišnju noć. Pet minuta posle nove godine pojavio se brod u kome smo pronašli pet hiljada litara nafta koja je pokušana da se prokrijumčari na našu teritoriju, neprijavljena", kaže Rade Knežević, pomoćnik direktora Uprave carina.

I u Republičkoj tržišnoj inspekciji kažu da su stalne kontrole kvaliteta i obeležavanja goriva, takozvanim markerima, na svim nivoima od uvoza, rafinerije, cisterni, pumpi do rezervoara vozila, dale rezultate u suzbijanju sivog naftnog tržišta.

"Ono što možemo reći za 2018. prvo jeste da imamo povećanje ukupne količine derivata koje smo marakirali za nekih četiri odsto. Znači dolazi do dodatne legalnosti u prometu, odnosno povećanja derivata na koje su plaćeni akciza i PDV", kaže Slaviša Petković iz Republičke tržišne inspekcije.

Za 40 odsto smanjen je i uvoz baznog ulja sa kojim se mnogo mešetarilo jer su tu industrijsku sirovinu neki prodavali kao dizel.

"Ja moram da istaknem da nije problemtičan uvoz samo baznih ulja, problematičan je i uvoz destilata kao što su rastvarači. Često pod nazivom baznih ulja i rastvarača mi imamo uvouz i motornih goriva", kaže Ljubinko Savić iz Odbora za energetiku PKS.

Suzbijanje neleganog naftnog tržišta pojačava se zajedničkim akcijama Uprave carina, Tržišne inspekcije, policije, Poreske uprave i Bezbednosno-informativne agencije.

"Razmena informacija unutar službi, ne samo naše zemlje već i sa službama van granica, postaje presudna kada je u pitanju otkrivanje ovakvih pokušaja krijumčarenja", kaže Rade Knežević.

Slaviša Petković ukazuje da su kontrole česte i nenajavljene i da se mesta za koja se smatra da su rizična, kontrolišu više puta u toku godine.

Pod posebnim nadzorom su pogranična mesta i prelazi prema Bosni i Hercegovini i Makedoniji, jer je u tim državama gorivo jeftnije, pa je najveća mogućnost šverca derivata.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара