Optimističan ton pregovora Kine i SAD

Trodnevna runda američko-kineskih pregovora, čiji je cilj okončanje tarifnog rata između dve zemlje, završena je u optimističnoj atmosferi, pošto je predsednik SAD Donald Tramp poručio da se "odvijaju veoma dobro". Pregovarači dveju zemalja su u ponedeljak prvi put otpočeli razgovore "oči u oči".

Detalji pregovora SAD i Kine za sada nisu objavljeni, ali je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Lu Kang izjavio da su okončani i da će kasnije danas biti izdato zvanično saopštenje, prenosi agencija AP.

"Razgovori s Kinom se odvijaju veoma dobro!", napisao je Tramp kasno sinoć na Tviteru.

U trenutku kada se situacija oko trgovinskog spora postepeno raspliće, kineski premijer Li Kećang se sastao sa prvim čovekom američke kompanije "Tesla" Ilonom Maskom.

"Nadamo se da ćete dobiti čvrsto uporište i proširiti tržište", rekao je Li Masku tokom sastanka u kineskom parlamentu.

Li je izrazio nadu i da će "Tesla" postati značajan akter u otvaranju Kine i "promoter stabilnosti kinesko-američkih odnosa".

Kompanija "Tesla" je ove nedelje počela izgradnju fabrike u Kini, što je prvi pogon ovog proizvođača van SAD, gde će, prema najavama Maska, proizvodnja "modela 3" početi kasnije ove godine.

Pregovarači dveju zemalja su u ponedeljak prvi put otpočeli razgovore "oči u oči" od od 1. decembra, kada su se Tramp i njegov kineski kolega Si Đinping dogovorili da na 90 dana suspenduju dalje povećanje tarifa na uzajamni uvoz robe, dok traju pregovori o sporu koji su izazvale optužbe SAD-a da Peking navodno krade ili vrši pritisak na američke kompanije da predaju svoju tehnologiju kineskim partnerima.

Vašington vrši pritisak na Peking da promeni neke aspekte svoje politike, i traži između ostalog da vlada odustane od planova da Kina postane globalni lider u robotici i drugim oblastima, navodi AP.

Kineski zvaničnici su, prema američkoj agenciji, nagovestili da bi Peking mogao da prepravi svoje industrijske planove, ali da odbacuje pritisak u pogledu odustajanja od onoga što smatra putem za prosperitet i jačanje globalnog uticaja te zemlje.

Peking, kako se dodaje, pokušava da ublaži pritisak nudeći izvesne ustupke, uključujući i kupovinu više američke soje, prirodnog gasa i druge robe.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво