Daljinski sistemi dobro greju stanove

Energetska situacija u zemlji je stabilna, ali u uslovima ekstremno niskih tempertura sva energetska preduzeća pojačala su ekipe za brze intervencije na terenu. Ministar energtike ne očekuje probleme u snabdevanju energetima i radu toplana. Jutros je uži centar Beograda ostao bez grejanja. Veći deo kvara je već otklonjen, a nadležni tvrde da će svi potrošači do ponoći imati tople radijatore.

Ugalj sa kolubarskih i kostolačkh kopava i na debelom minusu redovno stiže do termoelektrana. EPS-ova proizvodnja struje pokriva potrošnju koja ovih dana premašuje i 112 kilovat sati. Agažovane su i dodatne monterske ekipe, pa se sitni lokalni kvarovi na trafostanicma i banderama brzo otklanjaju.

"Ekipe "EPS distribucije" i "EPS održavanja" su spremne da izađu na svaki poziv. Imamo stalni kontakta sa sekretarijatom za vanredne situacije MUP-a Srbije, tako da ni u narednim hladnim danima ne očekujemo nikakve probleme na mreži", kaže Radisav Urošević, tehnički direktor "EPS distribucije".

I prenosna mreža je stabilna. U Nacionalnom dispečerskom centaru EMS-a danonoćno prate situaciju sa prenosom struje zemlji i regionu. A najvažnije je što daljinski sistemi dobro greju stanove, jer tada je manji pritisak na elektro-sistem.

"Što se tiče snabdevanja toplotnom energijom gotovo da nema nikavih problema. Određeni broj toplana je prešao na 24-časovno isporuku toplotne energije. Postoje određeni sitniji kvarovi koji se sa interventnim ekima brzo otklanjaju", kaže Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

Direktor toplane u Kraljevu Dragan Arsenijević kaže da su zbog veoma niskih temperatura uveli produženi režim grejanja do 23 sata i ujutru od četiri časa.

"Nismo u ovom periodu imali posebnih reklamacija to su sve uobičajene reklamacije koje se u vrlo kratkom roku i rešavaju", kaže Arsenijević.

Iz Vlade poručuju da su za zimu obezbeđene dovoljne količine uglja, gasa i mazuta. A u slučaju vanredne situacije, može se računati i na zalihe energenata kojima raspolažu Republičke robne rezerve.

Ni vozači ne treba da brinu, pumpe su dobro snabdevene svim vrstama goriva, čija je cena sve povoljnija. Tokom prazničnih dana usledila su i dodatna pojeftinjenja derivata - od jesenas litar benzina jeftniji za 13 dinara, a dizel za 11 dinara.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи