Očekuje se rešenje i za "Petrohemiju"

Protekle godine rešena je sudbina još 37 preduzeća sa spiska za privatizaciju, pa je ostalo još samo 80 preduzeća za privatizaciju. U Vladi su zadovoljni jer je najveći broj strateških preduzeća prešlo u ruke pouzdanih svetskih kompanija. U ovoj godini očekuju da će naći rešnje i za "Petrohemiju", a tender bi mogao biti raspisan već u prvom tromesečju.

"Petrohemija" je prošle godine prihodovala 330 miliona evra. Dve trećine ostvareno je od izvoza na tržište Evropske unije, što pančevačku fabriku ubraja u najveće domaće izvoznike. A u ovoj godini investiraće 24 miliona evra sopstvenih sredstava u modernizaciju upravljačkih sistema i povećanje kapaciteta.

"Petrohemija već četiri godine stoji na svojim nogama. Petrohemija već četiri godine izmiruje sve svoje obaveze. Petrohemija već četiri godine, znači ostvaruje pozitivan rezultat. Što je najvažnije, investramo u efikasnost opertivnog poslovanja. Investiramo u opremu", kaže Velimir Unković, generalni direktor "Petrohemije".

Poslovanje "Petrohemije" prati Vladina radna grupa koja polako priprema i proces privatizacije jer zainteresovanih, kažu, ima.

"Očekujemo da Petrohemija dobije svoj epilog 2019. godine. Ima tu nekih pozitivnih naznaka i signala ovih dana i nedelja. O tome ćemo još da razgovaramo i da analiziramo to što bi bilo najbolje i za Petrohemiju i za Republiku Srbiju", kaže Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.

Primarni benzin koje proizvodi NIS-ova pančevačka Rafinerija, glavna im je sirovina. Privatizacijom očekuju da dobiju partnera sa kojim bi zaokružili proces proizvodnje, a to znači gradnju nove fabrike polipropilena.

"Tu bismo mi umesto da izvozimo gas što je nepovoljno jer su visoki troškovi, izvozili klasični granulat i na tome zarađivali", kaže Unković.

"Petrohemija" nema viška zaposlenih. U pogonima u Pančevu i Zrenjaninu radi 1.450 radnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи