Tajni kupci – još jedan alat protiv neizdavanja računa

Iako se obim sive ekonomije u Srbiji u prethodnoj godini smanjio, ona čini 15 odsto bruto domaćeg proizvoda. Kako bi se taj procenat dodatno smanjio, u 2019. godini inspektorima će biti na raspolaganju još jedan alat u borbi protiv sive ekonomije – prikrivena kupovina.

Nenajvaljen, bez legitimacije, bez naloga – tako će u najkraćem u novoj godini inspektori na teren. Inkognito bi lakše trebalo da otkriju ko ne radi po zakonu.

Međutim, Vesna Ristić iz tržišne inspekcije objašnjava da to ne znači da inspektor kod sebe ne treba da ima nalog za inspekcijski nadzor.

"On mora imati nalog i u tom nalogu mora da stoji zbog čega ide u metod prikrivene kupovine, zbog čega postoji osnovana sumnja da jedino tom prikrivenom kupovinom možemo doći do dokaza da se radi o neregistrovanom subjektu ili o neizdavanju računa", navodi Ristićeva.

Namera je, kako dodaje, da se pre svega pošalje poruka svima koji rade u sivoj zoni da će biti otkriveni i procesuirani, ali i da se odvrate oni koji se dvoume i možda pokušaju da u nekom trenutku pređu u sivu zonu.

Zato se od tajnog kupca očekuje više nego od inspektora koji legitimaciju pokaže čim uđe u radnju.

"Bilo je slučajeva da se izvlače, da daju određene izjave, da kažu da rade za sopstvene potrebe, da ne rade za treća lica, a ako primete da se radi o inspektorima, da u tom slučaju izdaju račun", navodi Ristićeva.

U prethodnoj godini inspektori su podneli više od 1.700 prekršajnih prijava. Gotovo za polovinu je doneta sudska presuda.

"Svi oni koji rade u sivoj zoni uskraćuju velika sredstva i novac našoj državi, sredstva koja bi se upotrebila za izgradnju puteva, infrastrukture, bolnica, vrtića i škola". ističe Zoran Kasalović iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Za sada u tajnu kupovinu idu inspektori tržišne, turističke i saobraćajne inspekcije. Uskoro će, kažu u resornom ministarstvu, krenuti inspektori rada i socijalne zaštite, prosvete. Međutim, stari izazov je nedovoljan broj inspektora.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи