Antić u EMS-u: Sigurno snabdevanje energentima i u 2019.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić posetio je Nacionalni dispečerski centar EMS-a i poručio da će i u novoj 2019. godini energetski sistem Srbije biti stabilan i da će građani i privreda imati sigurno snabdevanje svim energentima.

"Mi se već tradicionalno 1. januara nalazimo u Dispečerskom centru EMS-a, kao u jednoj od ključnih tačaka našeg energetskog sistema, i želim da kao i svake godine u ime Ministarstva energetike i svih energetskih kompanija poželim građanima srećnu i uspešnu 2019. godinu, s nadom da će Srbija nastaviti da se razvija", poručio je Antić tokom obilaska Centra zajedno sa direktorkom EMS-a Jelenom Matejić.

On je, takođe, u ime građana Srbije zahvalio ljudima koji rade u enegetskom sektoru i čestitao im na dobroj 2018. godini koja je, kako je rekao, obeležena potpunom energetskom stabilnošću Srbije.

Antić je naglasio da energetske kompanije rade 365 dana u godini, sedam dana u nedelji, 24 sata dnevno.

Ministar je istakao da je 2018. obeležio veliki broj uspešno realizovanih projekata koji će duguročno obezbediti da se razvijaju Srbija i energetski sistem.

"EMS je izuzetno značajan segment ukupnog sistema, a odgovornost za prenos energije i upravljanje sistemom je veoma značajno i želim i ljudima u EMS-u da čestitam na veoma uspešnoj godini i ciklusu koji je za njim, kao i nizu uspešno realizovanim investicijama", rekao je Antić Tanjugu.

On je ocenio i da je veoma značajno to što će, nakon uspešne prve faze Transbalkanskog koridora na trasi Pačevo - Rešica, biti nastavljen taj projekat i na deonici Kragujevac - Kraljevo i obezbeđivanje svih prethodnih uslova za treću deonicu Obrenovac - Bajina Bašta.

Ministar navodi da se velikih broj energetskih objekata gradi u Srbiji koje EMS treba da uključi u energetski sistem zemlje.

"Prethodnu godinu obeležilo je više od 200 megavata nove energije iz vetra. Tu mislim, pre svega, na projekte Čibuk i Alibunar, koji su nova energija Srbije. Tih 200 megavata se trenutno nalazi na mreži u probnom radu i sa nekih 100 do 150 megavata koje smo izgradili u prethodnim godinama iz obnovljivih izvora. I danas mogu vrlo pozitivnim da ocenim to prolazno vreme. U Srbiji trenutno imamo izgrđeno više od 350 novih megavata iz obnovljivih izvora, što je veliki uspeh za našu zemlju", rekao je ministar.

Antić očekuje da će Srbija u 2019. imati na mreži još gotovo 150 megavata iz energije vetra i kaže da EMS to treba da primi u sistem i obezbedi njegovu punu stabinost.

Prema njegovim rečima, termoelektrana TE TO Pančevo već u januaru počeće da se gradi, kao značajn novi energetski objekat.

"Tu je i izgradnja novog bloka B3 u termoelektrani Kostolac, snage 350 megavata, što je najveći projekat koji se trenutno razvija. Želim da poručim da je energetski sistem Srbije potpuno stabilan i da je pred nama mirna godina u kojoj svi možemo da očekujemo apsolutnu sigurnost u snabdevanju svim ključnim energentima", poručio je Antić.

Direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da je već tradicija da prvi dan u novoj godini zajedno sa ministrom Antićem dočekuje u srcu elektroprenosnog sistema Srbije.

"Ovde u Dispečerskom centru, gde ljudi danonoćno, sedam dana u nedelji i 365 dana u godini brinu da sistem bude pouzdan i siguran, i da bude mirna i svetla svaka Nova godina i svi dani u njoj", naglasila je Matejićeva.

Ona je rekla da je to rezultat vrednog rada i svih aktivnosti koje je EMS imao u prethodnoj godini i da su u svim predviđenim rokovima i kvalitetu obavljeni planirani remonti, rekonstrukcije i izgradnja novih infrastrukturnih objekata i novih sistema modernizacije koji poboljšavaju uslove rada i čine da imamo sigurnu i stabilnu prenosnu mrežu i stabilan prenosni sistem.

"Mi smo ponosni na 2018. godinu, zato što smo uspeli da očuvamo državne interese cele Srbije, koja uključuje i područje KiM. Uspeli smo da se bavimo najozbiljnijim regionalnim projektima, na primer Transbalkanskim koridorom i uspeli smo da uvedemo sisteme daljinskog upravljanja i to su novine. To su veliki strateški projekti koji će doneti još bolju budućnost našoj zemlji", rekla je Jelena Matejić. 

Ona je, takođe, u ime EMS-a poželela srećnu Novu godinu svim građanima Srbije.

"Želim da im prenesem da je što se EMS-a tiče, sigurna, lepa i svetla godina pred njima i posebno da zahvalim ministru što već po tradiciji dolazi u EMS i prepoznaje značaj prenosnog sistema Srbije", poručila je čelnica EMS-a.

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u Aleksandar Kurćubić rekao je da je novogodišnaj noć protekla bez ikakvih problema, da su svi potrošači bili snabedeveni strujom, kao i da je bilo dovoljno energije.

"Nije bilo problema u radu prenosnog sistema koji radi sigurno i stabilno. Energije ima dovoljno, tako da i u predstojećem periodu očekujemo da neće biti problema", dodao je Kurćubić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво