Šta koči prijave poljoprivrednika za Ipard fondove

Pojedini poljoprivrednici izveštili su se za korišćenje novca iz Ipard fondova. Za kupovinu traktora bilo je dvostruko više prijava nego što je bilo novca, ali se iz sektora mesa i mleka prijavilo svega dvadeset šestoro. Procedura je da prvo sami ulože novac, a kad završe posao, dobiju oko 60 odsto investiranog. Zato država najavljuje – pokušaće da obezbedi sredstva da bi im banke dale kredite da krenu u posao.

Mere, pozivi, biznis planovi... mnogo puta je mnogo toga srpski poljoprivrednik čuo o Ipardu. Nejasnoća i dalje ima.

"Nisam konkurisao, čekam da vidim koliki će biti povraćaj. Smatram da bi moglo to malo i da se ubrza jer dosta se dugo čeka na realizaciju", navodi Željko Petrov, poljoprivrednik iz Alibunara.

Čekaju se i banke. Nijedna nije izašla sa ponudom kredita kako bi poljoprivrednici mogli da finansiraju projekat, jer se novac iz Iparda dobija najranije šest meseci po završetku investicije. Očekuju od države da utiče na bankare da što pre izađu sa kamatama.

"Imamo jako loše iskustvo. Kada je bio nacionalni program, banke su mogle da nam daju kamate koje hoće zbog toga što znaju da smo dobili i da moramo to da uzmemo. Ne bismo voleli da se sada ponovi ta ista situacija sa Ipardom", objašnjava Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika.

Dečje bolesti za koje se nadležni nadaju da će biti prevaziđene u sledećim pozivima su i nepotpune prijave.

"Skoro 100 odsto aplikacija je bilo nepotpuno. Bilo bi dobro da odmah u startu dobijemo dobru popunjenu aplikaciju, da nemamo potrebu da ih dopunjavamo, u tom smislu bi se stvari prosto ubrzale i mogućnost da se dobiju sredstva bi bila veća", navodi Jasmina Miljković, šefica Ipardovog upravljačkog tela.

Biznis planove pišu i savetodavci 

Savetodavci pišu biznis planove do 50.000 evra. "Za sve preko toga poljoprivrednici mogu naći konsalting kuće", objašnjava Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede.

Najviše uspešnih prijava podneli su savetodavci iz – Šapca, Valjeva i Kruševca, kažu iz Ministarstva poljoprivrede. Dodaju, uspeh konsultantskih kuća biće proveren za godinu dana i tada će ostati samo najbolji. Danas, time može da se bavi svaka knjigovodstvena agencija.

"Cene se kreću od tri do pet odsto od vrednosti investicije. Smatramo da je bolje izabrati iskusnog konsultanta nego tražiti za jedan-dva procenta jeftiniju uslugu jer je cilj da se dobije od 50 do 70 odsto povraćaja", navodi konsultant za evropske fondove Dejan Vučić.

U 2019. biće više desetina predavanja o Ipardu. Očekuje se i poziv za sredstva za seoski turizam. Za svaki poziv za koji se javi više zainteresovanih nego što je predviđeno sredstava, prednost imaju – mladi, žene i oni koji posluju u zabačenim područjima. Oni koji ne prođu mogu da konkurišu u sledećem pozivu.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво