Nema turbulencija na srpskom tržištu struje

Srpsko tržište struje za velike potrošače otvoreno je od 2013. godine, ali i pored 66 licenciranih trgovaca EPS pokriva čak 96 odsto tržišta. U snabdevanju domaćinstava nemaju nikakvu konkurenciju, jer cene struje koje garantuje država najniže su u Evropi.

EPS i 2019. ostaje glavni snabdevač. Od 300 kupaca koje su pre neku godinu izgubili, jer je nekoliko njihovih zaposlenih nameštalo tendere, vratili su više od dve trećine. Ponovo osvetljavaju i javnu rasvetu u Kraljevu koju je prošle godine zbog bolje ponude snabdevala hrvatska elektroprivreda. Ove godine od 1.709 tendera nisu prošli samo na šest.

"Ukupno smo dobili 99,18 procenata svih nastupa na javnim nabavkama. Što govori da smo povratili jedan značajan segment kupaca. Konkretno ove godine 49 kupaca je vraćeno u portfelj EPS-a. Naravno, to je bilo i prethodne godine, tako da vratili smo mnoge velike i značajne kupce", kaže Goran Knežević, izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u.

Na našem tržitu licencu od Agencije za energetiku dobilo je 66 trgovca strujom, ali oni uglavnom trguju na veliko.

Za direktno snabdevanje strujom fabrika, preduzeća, institucija, ustanova, radnji i svih drugih potrošače sem domaćinstava na našem tržištu takmiči se 18 trgovaca, među kojima je i EPS. I u toj tržišnoj utakmici sa najpovoljnijim ponudama EPS dominira, a ugovori se najčešće potpisuju na godinu dana.

Na Sepeks-u, srpskoj berzi struje, beleže rast trgovine. Potražnja u drugom polugođu pogurala cene struje u veleprodaji – megavat sat skuplji je 10 evra u odnosu na prvu polovinu godine.

"Pojedinim danima cena je bila i na nivou oko 70, pa i 80 evra po megavat satu. Što je jedan od pokazatelja da je električna energija zaista roba koja ima svoju tržišnu vrednost. Svi učesnici iz Evrope, iz Evropske unije mogu pod potpuno jednakim uslovima trgovati na Sepeks-u, kao i na ostalim razvijenim evropskim tržištima", kaže Miloš Mladenović, direktor Sepeks-a.

Podsetimo, naše tržište struje otvoreno je i za domaćinstva, ali tri i po miliona domaćinstava i dalje snabdeva samo EPS. Niko od trgovaca nema računicu da ponudi jeftinije, jer je struja za domaćinstva u Srbiji najniža u Evropi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара