"Moju zemlju srce bira" – povezivanje dijaspore i domaće privrede

U Novom Sadu je održan prvi Forum dijaspore "Moju zemlju srce bira", čiji su ciljevi da se poveže dijaspora i domaća privreda, kako bi ubuduće više ulagali u Srbiji, ali i da se napravi povoljno privredno okruženje za povratak uspešnih privrednika iz rasejanja.

Živeli su u inostranstvu, danas su uspešni privrednici u Srbiji, a da se vrate u maticu odlučili su najviše jer im je nedostajao rodni kraj. Mnogo ih je manje od onih koji odlaze iz zemlje, a na ovaj način pokušavaju da pokažu i drugim privrednicima u inostranstvu da je poslovati u Srbiji moguće.

"Mi hoćemo da naša vlada napravi posebne stimulacije za naše ljude iz dijaspore. Da oni dođu ovde. Zato što naša dijaspora raspolaže ogromnom efektivom. Zamislite kada u doznakama tri milijarde godišnje daje, šta bi značilo kada ona krene da ovde investira. To mogu da budu milijarde evra. To treba da bude novi pravac ekonomskog razvoja", navodi Zoran Ilić, privrednik i organizator foruma.

Pravna sigurnost je i dalje glavno pitanje koje ne postavlja samo dijaspora kada razmišlja o investiranju u Srbiji. Upravo o tome je bilo reči na skupu, a neki od povratnika ističu da nije ovo jedini problem koji decenijama muči potencijalne investitore.

"Vi treba da naplaćujete svoju robu, koja treba da se obrne za nekih 45 dana, da čekate 90, iako je zakonom regulisano 60 dana. Verujte mi, u nekim slučajevima čekate 180 do 200 dana. Zamislite da finansirate to. Time mora država da se pozabavi i da to reguliše. Regulisali su zakone, a zakon se ne primenjuje", ističe Aleksandar Rašković, privrednik povratnik iz Francuske.

Od države očekuju i da pored velikih multinacionalnih kompanija subvencioniše i domaće i privrednike iz dijaspore, a znaju i kako.

"SECO nevladina organizacija za čoveka koji radi u Švajcarskoj i hoće da uloži u Srbiju, u zemlje trećeg reda, da li Srbiju ili Crnu Goru ili neku drugu zemlju, oni daju franak na franak, sa jedan posto kamate. Znači i to je jedan podsticaj ulaganja", objašnjava Stojan Stevanović, predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske.

Predlažu i da se privrednici srpskog porekla u inostranstvu povežu u udruženje, kao i da ih treba bolje informisati o mogućnostima ulaganja u Srbiji.

Kao jedan od dobrih načina povezivanja okupljeni su istakli Radio-televizuju Srbije, a na skupu je predstavljena i naša platforma RTS planeta. Razgovaralo se i o vezama nauke i dijaspore, a predstavljeni su i vrhunski srpski proizvodi, koji bi trebalo da zauzmu inostrana tržišta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво