Tabaković: Dinar u 2018. druga po snazi valuta u svetu

Dinar je od strane "Blumberga" proglašen drugom po snazi valutom u svetu za ovu godinu, kaže za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Stabilni dinar, stabilni kurs i stabilna inflacija ostaju ciljevi i u narednoj godini.

Jorgovanka Tabaković je, gostujući u emisiji "Oko", istakla da ćemo ovu godinu završiti sa više od tri milijarde evra neto stranih investicija.

"Pa neka mi neko kaže da li je dinar prejak, da li se u Srbiji loše živi, da li je Srbija ugledna", navela je Tabaković.

Kako kaže, pojedina osporavanja njene političke prošlosti i sadašnjosti ne mogu da budu smetnja u radu, s obzirom na postignute rezultate.

"Ne mogu da razumem da me neko pita da li je dinar tempirana bomba, a dinar je od strane Blumberga, nimalo prijateljski nastrojene prema meni ili Srbiji, proglašen u ovoj godini drugom po snazi valutom u svetu. Da li pred jednom takvom agencijom i vešću koja je bila obrazložena neko ne treba da se postidi iznoseći kritike na račun Narodne banke Srbije ili politike Vlade Republike Srbije", upitala je Jorgovanka Tabaković.

Istakla je da ima i operativnu, i funkcionalnu, i finansijsku, ali pre svega ličnu nezavisnost u donošenju odluka u interesu građana Srbije.

Njena politička podrška ogleda se, kako kaže, u tome što poznaje čoveka koji vodi Srbiju i zna koji su njegovi ciljevi.

"Ja prepoznajem kako treba da pomognem u realizaciji tih ciljeva", kaže Tabakovićeva.

Stabilnost glavni cilj 

Podseća da su ciljevi Narodne banke stabilnost cena i finansijska stabilnost, a da je Narodna banka, prema zakonu, dužna da podrži ekonomsku politiku Vlade.

"Moj je posao da građanima Srbije, koordinišući mere sa Vladom, kao na primer u digitalizaciji, učinim sve da ova Srbija bude mesto u kojem će i mladi rado ostajati da žive i rade", rekla je guvernerka.

Obećava da će Narodna banka i u 2019. godini posmatrati i analizirati "otvorenih očiju".

"Imamo najbolje, najstručnije i najlojalnije ljude koji će kao i do sada zajedno sa mnom dati sve od sebe da imaju stabilni dinar, stabilni kurs, stabilnu inflaciju, ali i, nadam se, veće plate i više prilika za radna mesta", poručila je Jorgovanka Tabaković.

broj komentara 30 pošalji komentar
(četvrtak, 27. dec 2018, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

Svajcarac

Puk'o svajcarski franak, oborio ga dinar. Sad ce nasi ljudi zaduzeni u svajcarcima lagano otplatiti kredit :)

(četvrtak, 27. dec 2018, 09:45) - anonymous [neregistrovani]

Domaći zadatak

Evo pitanja za guvernerku: ako je dinar stabilan u odnosu na evro, a cene rastu brže nego zarade - kako se to zove?

(četvrtak, 27. dec 2018, 09:16) - anonymous [neregistrovani]

Gospođo Tabakovic

Jak je Vas racun na banci....koji definitivno nije u dinarima........dali bi objavili koliki je iznos u pitanju???Da se i mi građani sa platom od 200e radujemo skupa sa Vama......hvala..

(četvrtak, 27. dec 2018, 07:52) - anonymoustanja [neregistrovani]

Dinar

Ne mogu da verujem tj verujem pa nas dinar je jaci od usd

(četvrtak, 27. dec 2018, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

London

Druga valuta i šta mi imamo korist od toga ,a primanja gde su svake godine se iseli iz srbije preko 20.000 mladih,Pozz iz Londona

(četvrtak, 27. dec 2018, 07:21) - anonymous [neregistrovani]

Tolike investicije..jak dinar

Stabilnost....živim u Novom Sadu radim u Eu.....divota.....sređen stambeno....volim svoj grad..zemlju ..narod..........I onda izadem ispred zgrade ...kontenjer prepun smeca okolo jos toliko..kese lete...trava pola metra ispred trgovina..psi lutalice..ceste rupa na rupi..saobracajni znakovi i fasade isarani glupim grafitima.......
Da ....osjecamo jak dinar investicije i blagostanje.......u glavnom gradu "Evropske kulture"????

(četvrtak, 27. dec 2018, 06:35) - anonymous [neregistrovani]

Могао би поштовани РТС да објави текст Блумберга...

...да нас информише о томе о чему говори гувернерка?

(četvrtak, 27. dec 2018, 06:33) - anonymous [neregistrovani]

У Србији лепо живи мали проценат становништва...

...тако да г-ђа Табаковић није изрекла неистину, из угла те мањине... Проблем је што већина живи лоше, али то она изгледа не зна или неће да зна...

(četvrtak, 27. dec 2018, 06:29) - anonymous [neregistrovani]

Ако је то тачно за динар динар, зашто није конвертибилан?

Одговор нећу добити јер бајка о динару нема везе са реалношћу... Нигде у иностранству за динар у мењачници или банци не могу да се купе друге валуте!

(četvrtak, 27. dec 2018, 06:18) - Дијаспора [neregistrovani]

Спиновање

Ова изјава је искључиво за домаћу употребу, живим 30 година преко баре, ајде отпутујте са динаром преко и пробајте да га замените......нико га не прима, чак га немају ни на листи.
Силом прилика сам био у Децембру у Београду мом граду), туга и јад, никад горе а све телевизије причају као да тече мед и млеко и који год програм окренеш само се један човек појављује, што се тиче опозиције још гора ситуација, чиста рециклажа, нек вам је Бог у помоћи браћо и сестре....мада ми нешто каже да је и он дигао руке од вас.