Sojino brašno iz Obrenovca za 40 država

U Obrenovcu je otvorena fabrika u kojoj će se godišnje prerađivati 90.000 tona soje. Opremljena je tehnologijom iz Kine, zemlje koja je najveći svetski prerađivač sojinog zrna. Pogon je finansirala kompanija iz sopstvenih sredstava i manjim delom iz kredita domaćih banaka.

Sojin protein i sojino brašno iz Obrenovca prodavaće se u 40 država. Za savremenim mašinama je 60 novih radnika.

"Pod kompjuterom se nalazi preko 360 aktivnih elemenata i njom se upravlja praktično preko računara", kaže Milan Pešut, generalni direktor kompanije "Bankom".

Miroslav Čučković kaže da opština Obrenovac postaje mesto gde je najmodernija fabrika za preradu soje uz prehrambenu industriju, auto-industriju, uz Termoelektranu koja proizvodi više od polovine srpske struje.

Sirovine će biti dovoljno. Ove godine prinosi soje dostigli su 650.000 tona. Gotovo 90 odsto izvozi se u Evropsku uniju.

"Da ne izvozimo samo jeftinu i kvalitetnu sirovinu, a bez sumnje soja to jeste sa svojim prefiksom – non GMO. Vrlo često kažu poljoprivreda treba da nosi neku državu. Da, poljoprivreda kao sirovinska baza, a prehrambena industrija treba da dâ dodatu vrednost", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Prerađivačku industriju trebalo bi da podstakne i nova uredba. Finansijska podrška predviđena je državnom kasom za iduću godinu.

"Budžet za 2019. godinu imaće sedam milijardi dinara više za poljoprivredu nego u 2018. godini. To je novac i za dodatne subvencije, i za nove sisteme za navodnjavanje, za zaštitu od poplava, za protivgradne rakete", kaže ministar finansija Siniša Mali.

Uz te mere, Srbija bi trebalo da ostane najveći proizvođač genetski nemodifikovane soje u Evropi. Od izvoza te ratarske kulture već sada godišnje zarađujemo više od 80 miliona dolara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 18. jul 2019, 12:16) - Sumadinka [neregistrovani]

GMO soja

Da li je zaista ta soja organska?
Treba da pise 100% organska soja, a ovako No GMO ili Frri GMO, znaci da moze sadrzati odredjeni procenat GMO.
Seme treba da je zdravo.
Nultatolerancija na GMO dok je veka i sveta.