Potpisan ugovor za izgradnju deonice auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je sa ministrom transporta Turske Mehmetom Turhanom potpisala ugovor za projektovanje i izgradnju deonice auto-puta Beograd–Sarajevo.

Auto-put će se graditi u dve trase koje se na teritoriji Srbije odnose na deonicu Sremska Rača – Kuzmin, u dužini od 17 kilometara, i Požega–Užice–Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Vrednost izgradnje obe deonice je oko 1,05 milijardi evra. Naredne godine očekuje se potpisivanje finansijskog ugovora, a početak radova 2020. godine. 

Auto-put Beograd–Sarajevo biće prvi auto-put koji će direktno povezivati Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, odnosno Srbiju sa Republikom Srpskom.

Na projektu auto-put Beograd–Sarajevo rade Vlada Srbije, JP "Putevi Srbije" i turska kompanija "Tašjapi".

Zorana Mihajlović rekla je da se ugovor odnosi na izgradnju deonice od Kuzmina do Sremske Rače, zajedno sa mostom.

Minstarka smatra da je povezivanje ključ uspeha razvoja i povezivanja zemalja našeg regiona.

"Povezivanje je ključ uspeha. Ugovor je vredan 250 miliona evra i to je početak projekta povezivanja Srbije i BiH koji će omogućiti razvoj regiona. Nema uspeha bez povezivanja. I zato je današnji dan važan", navodi Mihajlovićeva.

Ugovor je, prema rečima ministarke, rezultat dobre ekonomske i bilateralne saradnje Srbije i Turske.

"Brzina kojom realizujemo sporazume je rezultat naše posvećenosti zajedničkoj saradnji. Trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže rast. Četiri puta je veća razmena nego 2009. godine i premašiće milijardu evra", kaže Mihajlovićeva.

Podseća da kompanija "Tašjapi" radi i na projektu rehabilitacije puta Novi Pazar – Tutin.

Turhan: Srbija važan faktor stabilnosti

Mehmed Turhan je rekao da je sporazum samo početak saradnje u oblasti infrastrukture.

"Mi smatramo Srbiju veoma važnim faktorom kada je reč o stabilnosti u regionu. Jedan od pokazatelja koliko Turska pridaje značaja Srbiji je što je smatra susedom, kao da između nas nema granice. Mogu da kažem da između naših država postoje odlični odnosi koji su sve bolji iz dana u dan", rekao je Turhan.

Na dobre trilateralne odnose Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine podseća i ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Mnogi su smatrali da je trilaterala pričaonica i da služi za slikanje, a njen rezultat je vidljiv, to je ovako važan projekat. Malo je ko verovao da će ovaj projekt ikada biti realizovan jer je skup, ali je od izuzetne ekonomske i društvene važnosti", rekao je Ljajić.

"Šta on ekonomski znači ne treba puno govoriti – sa BiH imamo najveći obim razmene, a ubedljivo najgoru infrastrukturu. Dakle, radi se o ekonomski i životno važnom projektu", navodi Ljajić.

Ljajić je pozvao turske partnere da osim u trgovini razvijaju i još bolje odnose sa Srbijom na polju saobraćaja i infrastrukture.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво