Zakon o naknadama, uvodi red u namete

U paketu zakona usvojenih sa Budžetom za 2019. je i Zakon o naknadama za korišćenje prirodnih dobara. To je prvi korak ka uvođenju reda u parafiskalne namete, za šta su se zalagali privrednici i struka. Još 2014. pobrojane su 384 takse i naknade sa namerom da se kroz dva zakona uredi ta oblast. Zakon o naknadama precizirao je osnovice za obračun, a broj naknada sveo se na nešto više od 50.

Za oko 20 hiljada pčelara u Srbiji, dobra vest je da više neće plaćati naknadu za postavljanje košnica. Naši pčelari imaju više od milion košnica, a neki ih, poput onih u požeškom kraju, često sele.

"Nemamo stalnih dobrih paša. Poremećaj vremenskih uslova je takav da na jednom mestu ne možemo opstati", kaže pčelar Aleksandar Aleksić.

To je jedna od četiri naknade koje su potpuno ukinute, neke delimično. Sve osnovice za obračun naknada su umanjene i precizno utvrđene, tako da opštine više ne mogu proizvoljno da ih određuju. Privrednici kažu da im je to za predvidivost poslovanja važno.

"Sem toga ukinute su neke naknade koje su zaista štrčale, bile nelogične, kao recimo naknada za prekomerno korišćenje puta, ili naknada za objekte koju izlaze na javni put, kao da bi oni trebali da ne izlaze na javni put", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije

U Udruženjima privrednika još nemaju procenu koliko će na taj način uštedeti, a ni opštine koliko su na gubitku, jer većina novca od naknada ide u lokalne kase. U državnoj kasi računica postoji.

"Mi smo projektovali da će ukupan trošak za budžet Republike Srbije biti oko dva milijarde dinara, s obzirom na naknade koje smo ukinuli i osnovice koje smo spustili. To je upravo iznos koji privredi ostaje, da troši više, da investira više", kaže ministra finansija Siniša Mali.

U Nacionalnoj alijansi za lokalni razvoj zakonu zameraju što je uveo nove naknade u oblasti turizma i zaštite životne sredine. Sektorski propisi i dalje dozvoljavaju javnim preduzećima i institucijama da propišu naknadu koja nije u zakonu, zbog toga je, kažu, važan još jedan korak.

"Da se uvede jedan javni elektronski registar u koji bi ušle sve naknade i sve takse, gde ne bi mogle institucije i javna preduzeća da naplaćuju bilo koje naknade koje nisu u tom registru. Mi kao građani i privreda, ne bi bili u obvazi da plaćamo nešto što tu ne postoji", kaže Ivan Radak iz Naleda.

Uz pedesetak sada zakonom utvrđenih naknada, u idućoj godini na redu su takse. Nadležni najavljuju Zakon o taksama koji bi uveo konačan red među više stotina parafiskalnih nameta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво