Sve spremno za preuzimanje RTB-a, prioritet novi rudnici

Rudarsko-topioničarski basen u Boru u utorak i zvanično prelazi u ruke većinskog vlasnika "Ciđina". Od dolaska kineskog strateškog partnera u Bor, očekivanja su velika jer se obavezao na ulaganje od milijardu i 400 miliona dolara. Prioritet je investicija u nove rudnike i tehnoški razvoj RTB-a.

Kineski "Ciđin" obezbedio je 63 odsto vlasničkog udela u RTB-u. Država je tražila dokapitalizaciju od 350 miliona dolara a kineski strateški partner većinsko vlasništvo obavezo je ponudom od milijardu 260 miliona dolara i dodatnih 200 miliona dolara za pokrivanje tekućih dugova borskog giganta. Za preuzimanje RTB-a sve je spremno. 

"Mi spremamo taj klouzig za 18. decembar imamo informacije od naših kineskih partnera da će na dan preuzimanja uplatiti svih 350 miliona dolara. I tada će biti potpisana sva neophodna akta, sprovedena Skupština društva", rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Strateški partner se obavezao da će za tri godine godišnju proizvodnju od 40 miliona tona duplirati, a za šest godina povećati na čak 160 miliona tona.

Bojan Stanić, direktor sektora za analize PKS kaže da su oni najavili da će povećati kroz te investicije efikasnost kako u površinskoj tako i u dubinskoj eksoloataciji i svakako veću efikasnost u preradi rude u topionicama.

"Time bi Srbija mogla da se nađe na trećem mestu proizvođača bakra u Evropi, odmah iza Nemačke i Poljske", smatra Stanić.

Najvažnije je što će "Ziđin" sačuvati svih 5.000 radnih mesta a uz obavezujući biznis i investicioni plan u Vladi očekuju i nova zapošljavanja.

Antić kaže da su to zaista ambiciozni planovi. "To govori da kompanija Ciđin ima istu viziju kao i Srbija: da RTB treba da se razvija, da otvara nove rudnike da ostane i da postane jedan od ključnih stubova naše ekonomije, naše privrede sa zaista izuzetno velikim uticajem na naš ukupni BDP i na život u čitavoj istočnoj Srbiji", kaže Antić.

Podsetimo, iza kompanije "Ciđin" stoji moćna kinska država. Među najvećim su kinskim proizvođačima zlata, bakta i cinka, posluju u još devet zemlja u svetu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво